Förflytta dig till innehållet

Äldre man med hund klottrade ner elsparkcyklars QR-koder – men ofoget mot fordonen verkar överlag ha minskat

elsparkcyklarJean Lindén
Ofoget mot elsparkcyklarna har minskat, eller åtminstone ändrat karaktär. Det visar ÅU:s koll med hyrföretagen Voi och Tier.

ÅU har nyligen vid ett par tillfällen stött på elsparkcyklar i Åbo vars QR-koder på styrstången varit övermålade med spritpenna. Det gör att den som vill hyra sparkcykeln inte kan läsa av koden med sin telefon.

Verksamhetschef Max Thelen vid bolaget Voi, vars elsparkcyklar det gällde, säger till ÅU att man stöter på det här ibland, men att det handlar om enstaka fall.

– Det finns alltid några ”dåliga äpplen”, men det här är inget jätteproblem. Överlag har vandaliseringen minskat mycket sedan vi startade verksamheten i Finland för tre år sedan. Det finns alltid en del som vill testa gränser i början, och kasta ner en elsparkcykel för en klippa eller lämna den på taket till en busshållplats, men i längden är det är inte intressant att hålla på med det, säger Thelen.

En del av vardagen

Voi finns i åtta städer i landet, men Thelen kan inte säga att elsparkcyklarna skulle vara mer utsatta i någon viss stad.

Han konstaterar att allmänheten, i takt med att elsparkcyklarna blivit en vanlig del av samhället, blivit mer benägen att polisanmäla vandalism som riktas mot fordonen.

Thelen säger att Voi ännu inte tvingats möta vandaler ända inne i rättssalen, men att bolaget krävt och fått ersättning av folk som ertappats med att slänga elsparkcyklar i vattnet. Och det är inget speciellt billigt nöje för vandalen.

qr-kodÅU-foto
Nerklottrad QR-kod i Åbo. Men den här klottraren har lämnat den nedre bokstavs- och sifferkoden synlig, som erbjuder ett alternativt sätt att öppna elsparken på. Och fordonen kan även hyras helt utan koderna.

När det gäller att tuscha elsparkcyklarnas QR-koder berättar Max Thelen om ett fall i Helsingfors där Voi märkte att deras fordon utsattes för det ofoget på ett visst område i staden.

De tog tag i saken och ertappade en äldre man som målade över koderna under sin morgonpromenad med hunden.

– Det gick inte till rätten, för ord stod mot ord och det gick inte att bevisa att mannen var skyldig till det tidigare klottret.

Men operationen fick ändå ett lyckat resultat: klottrandet upphörde.

Kan bli dyrt

Thelen säger att om man till exempel med video kan bevisa att någon klottrat så kan personen tvingas att betala bolaget för tvätt och för uteblivna intäkter.

Max Thelen påpekar samtidigt att koden på styrstången inte är det enda sättet att öppna en Voi.

– Vi har en andra kod längre ner på sparkcykeln. Dessutom kan man öppna fordonet genom att klicka på elsparkcykeln i appen, vilket alla säkert inte känner till.

Vid konkurrenten Tier, som också har elsparkcyklar i Åbo, uppger regionchefen Sonja Hakala att även de stött på nedklottrade QR-koder.

Men även hon säger att det handlar om enstaka fall, och att det inte är ett stort problem. Tiers fordon har endast en QR-kod, men kan – liksom Vois fordon – även öppnas genom att man klickar på sparkcykeln på en karta i appen.

Dessutom kan bägge bolagens cyklar startas genom att man i appen knappar in en siffer- eller bokstavskod som finns strax under QR-koden, ifall klottraren varit slarvig och den koden fortfarande syns.

Tyngre elsparkcyklar

Hakala säger att ofog där fordonen lämnas på märkliga platser minskat, troligen delvis på grund av att dagens elsparkcyklar är så tunga.

– Det vanligaste ofoget i dag är antagligen klotter eller att man fäller omkull parkerade elsparkcyklar. Men tyvärr finns det även utmaningar på Tiktok där man ska vandalisera elsparkcyklar, och som till exempel riktar sig mot batterierna eller där man ska ”bränna gummi”. Det är trist, för alla fattar säkert inte vilken risk de utsätter sig för när de försöker tända eld på ett laddat batteri.

Även Sonja Hakala säger att ingen stad verkar vara mer ofogsbenägen än någon annan, i relation till antalet fordon.

– Åbo har ett särdrag med Aura å, men antalet fordon som hamnar i ån har minskat mycket. Nu kan man redan tala om enstaka fall. Vi har själva bidragit till det genom att ha parkeringsförbud närmast ån så att ingen ska frestas att knuffa en parkerad elsparkcykel i vattnet. Nu måste man bära fordonen för att göra det, och de är som sagt rätt tunga.

Bistår polisen

Även Tier har framgångsrikt krävt ersättning för skadade fordon, och en del fall har varit uppe i rätten.

– Stadsborna är alerta och vi får vittnesmål om skadegörelse, och polisen meddelar oss om det riktats grovt ofog mot elsparkcyklar. Vi gör även brottsanmälan vid grova fall, som då fordon slängts i vattnet eller om skadegörelsen utsatt andra för fara, till exempel om någon tänt eld på batterier, säger Hakala.

Hakala säger att Tier även bistått polisen i utredningar, eftersom bolaget kan se var man kört med en elsparksykel och i vilken användares namn fordonet hyrts. Det gäller dels utredningar om ofog mot bolagets fordon, men också andra utredningar där informationen varit till hjälp.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter