Äldre i Dalsbruk utsatta för hungrig bankomat – så här svarar Nosto

Bankomaten i Dalsbruk har en längre tid ställt till med problem för invånarna. Trots att kunden slår in rätt kod och allt verkar vara i sin ordning lägger automaten beslag på bankkorten.
Enligt Stig Österberg vid Stigs kontor i Dalsbruk är det många som drabbats, speciellt äldre personer. En av dem är hans far, 93-åriga Olof Österberg.
– Jag satte in kortet, gav min kod och allting var okej. Apparaten sade ”Ta kortet”, men knep om det så hårt att jag inte lyckade få tag om det, säger Olof Österberg.
Till näst meddelar bankomaten att ”Tiden har gått ut” och Österberg hade sett den sista skymten av sitt kort. Nytt kort är beställt, men det kan ta mer än en vecka att få det. Det känns länge, speciellt i jultider.
Kortöppningen är tajt
ÅU:s reporter tar risken och testar automaten. Det går bra den här gången, men kan konstateras att man måste ha starka nypor för att lyckas få ut kortet. De har inte alla äldre.
– Nästa gång jag behöver pengar åker jag till Kimito, med det har ju inte alla möjlighet till. Eller så tar jag en tång med mig till automaten! säger Olof Österberg.
Under intervjun föds idén hos Österbergs att man kanske kunde hänga en kniptång i en kedja vid automaten.

Alla vågar inte använda apparaten
I en diskussionstråd i ortens egen Facebookgrupp (”BRYYKE-Taalintehdas/Dalsbruk”) visar det sig att problemet är allmänt känt i byn och att det finns folk som inte vågar använda apparaten ensamma. Eller så går man dit utrustad med en pincett.
Det vittnar också Sanna Dannström i Sale om. Bankomaten finns alldeles intill ingången till butiken, även om Sale inte har något med den att göra.
– Många kommer in här och säger att apparaten inte funkar. Det har också hänt att vi från butiken följt kunder ut för att hjälpa dem med automaten, säger Dannström.
Hon tillägger att det främst är äldre som verkar ha problem.

Bankomaten i Dalsbruk är en Nosto-kontantautomat, den enda automaten i byn.
Ytterligare två bankomater finns på Kimitoön – bägge i Kimito, 25 kilometer från Dalsbruk.

Nosto: ”Det verkar som att vi behöver kontakta service”
ÅU kontaktar Nosto och får per e-post svar av Risto Lepo, chef för försäljning och utveckling vid Nokas CMS. Han får en beskrivning av problemet, som han inte hört om tidigare.
– Det verkar som att vi behöver kontakta service och be dem kolla läget, säger Lepo.
Han tror att den långa kalla perioden kan ha påverkat kortläsaren. En inverkan kan enligt honom också luftfuktigheten och närheten till havet ha.
Lepo påpekar att Nostos ATM-kortläsare, som automaten i Dalsbruk är utrustad med, av säkerhetsskäl låser kortet under pågående session. Kortet kan inte tas bort mitt i en transaktion.
Av säkerhetsskäl tar automaten in kortet om det inte plockas ut efter att sessionen är över.
Om kortets giltighetstid passerat förpliktar bankernas instruktioner att ta kortet ur cirkulation.
Svar på frågan om hur många kort automaten i Dalsbruk tagit till vara de senaste månaderna får ÅU inte.
Jag som trodde det beror på att jag är vänsterhänt,men tydligen skall man ha starka nypor! Använder tunn läderhanske,men skall nog inte vara sådär.
Var en tid sedan då Nosto sattes i bruk. Otto var ur funktion i Kimito, så vi körde till Bjärnå. Jo hör och häpna Otto hade ersatts med Nosto, nåja prova då, men nej, verka invecklad och kön bara växte bakom mej, blev nästan panik, bort härifrån, knep ihop tumme å pekfinger, lyckades få ut kortet, fast i litet, Var är sedlarna sa gumman, vi far till Bruke sa jag, där finns Otto. Men Otto var inte på plats där heller, där stod Nosto. Såg lugnt ut, provar igen, studerade noggrant anvisningarna och ingen kö å de lyckades. Nosto sugar in kortet vid verksamhet och ändan blir mycket kort. Tycker att Otto så länge han orkar är enklare att använda, han t.o.m. spottar kortet lite längre ut och lättare att få tag i då beskedet tag kortet kommer. Gäller det inköp av bränsle till bil, bör man starta med full tank.
Det beror nog inte på kölden, bankomaten har varit precis likadan ända sen den förnyades.
Vare sig det varit sommar eller vinter.