Ålänningen Christoph Neymeyr upptäckte valutamiss – Tullen tvingas återbetala 11,5 miljoner euro


– Jag hade ingen aning om att det var så många andra som har drabbats, säger Christoph Neymeyr. Foto: Stefan Öhberg / Nya Åland / SPT
Ålänningen Christoph Neymeyr köpte en bil från Sverige i våras och undrade hur Tullen hade räknat ut importskatten. Det var upptakten till att Tullen efter tre år upptäckte sitt gigantiska misstag.
Förtullningsdirektör Jarmo Räikkä säger till Nya Åland att felet till slut uppdagades eftersom en kund hade frågat varför Tullen inte använder rätt valutakurs.
Han avslöjade inte varifrån kunden kommer som ställde frågan, men nu visar det sig att kunden heter Christoph Neymeyr och bor på Åland.
Christoph Neymeyr berättar gärna om sina ansträngningar som till slut ledde till att felet upptäcktes.
–Jag köpte en bil i Sverige i maj och tog hem den till Åland. Eftersom jag var den första privatpersonen som ägde bilen blev jag ombedd av Tullen att betala momsen som räknades om till euro utifrån det pris jag betalat i kronor.
Kände att det var fel
Det var inga konstigheter med det, säger han. Men han började fundera på vilken valutakurs som Tullen egentligen hade använt vid omräkningen.
— Min magkänsla sa mig att det var en ganska dålig kurs för mig som kund. Jag följer inte kronkursen så noga men något sa mig att kursen var högre än den borde vara.
Han kontrollerade kursen och kontaktade Tullen. Han fick beskedet att den kronkurs som gällde vid omräkningen till euro fastställdes nästsista tisdagen i varje månad. Det betydde att den kurs som gällde vid hans bilköp hade fastställts den 17 april och gällde under hela maj.
— Men jag kunde fortfarande inte hitta kursen som Tullen använde, så jag skickade ett nytt mejl och undrade varför Tullen inte använder Europeiska centralbankens valutakurs.
— Tullen svarade att de hade tekniska svårigheter och använde sig av en finsk banks försäljningskurs. Jag kände att det inte var rätt. Kunderna ska inte behöva drabbas av Tullens tekniska problem. Som kund drar man alltid det kortaste strået när bankernas kurser används.
77 euro ledde till 11,5 miljoner
Neymeyr bad om omprövning och fick rätt.
— Tullen konstaterade att jag hade helt rätt och jag fick tillbaka en del av momsen, 76,77 euro och 3 cent i ränta. Bemötandet var vänligt och det uppskattade jag.
Men han hade ingen aning om att hans kamp skulle få så stora följder. Tack vare att felet upptäcktes kommer alla de kunder som betalat 10 euro för mycket i importskatt nu att få pengar tillbaka. Också lägre summor än 10 euro ger rätt till återbetalning men då måste kunden själv ansöka om det.
Mycket dåligt av tullen att inte ha koll på kurser och ännu inte ens rätta till felet automatiskt innan någon noggrann person hittade felet.
Att man måste betala tull på importerade bilar så borde ju vara mot EU:s frihandel. Vad är vitsen med frihandel om man kan plocka russinen bort från kakan på vissa produkter? Inte betalar man tull på t.ex hemelektronik om man köper helt nytt hemmabiopaket för tiotusentals euro från Tyskland, inte ens någon tull på elektronik i miljonklassen om man vill överdriva men nog för en bil även om den kostar några tusen.
Om Finland vill nå miljömålen så måste straffskatten på impotbilar bort och ”skrotningspremie” för begangade bilar i utbyte mot en snålare och renare bil, det skall inte vara skillnad på om bilen är ny eller begangnad. Men som vanligt så är statenb och skattebjörnen otroligt giriga.