Förflytta dig till innehållet

Åländska sjöbevakningen skiftar fokus när läget i Östersjön är spänt

Jonas Edsvik/Nya Åland
båt
Tidigare i år har bland annat den svenska armén ökat sin närvaro som en reaktion på kriget i Ukraina. Det spända läget i Östersjön har även påverkat den åländska sjöbevakningens verksamhet.

Till skillnad från föregående somrar har den åländska sjöbevakningen inte varit upptagen med coronarelaterade ärenden den här sommaren. Istället har fokuset skiftat till en noggrannare övervakning till sjöss med tanke på det spända läget i Östersjön.

Att sjöbevakningen har mindre pandemirelaterade ärenden betyder inte att arbetsbördan har lättat. Istället har annat blivit aktuellt.

– Arbetsbördan vill jag inte påstå att har ändrats åt något håll. Vi har andra saker att ha koll på. Med nuvarande läge i Östersjön kontrollerar vi den gränsöverskridande båttrafiken noggrannare, säger Kim Westman, chef för sjöbevakningen på Åland.

manJonas Edsvik/Nya Åland
Kim Westman, chef för sjöbevakningen på Åland, berättar att när pandemiuppdragen blivit färre har det spända läget i Östersjön istället sysselsatt sjöbevakningen.

Övervakning med Sverige

Förra helgen hade den åländska sjöbevakningen en övervakningsinsats av båttrafiken tillsammans med kustbevakningen på svenska sidan. En sådan övervakning går ut på att kontrollera båtarna och bland annat kartlägga båtarnas nationalitet och rutt.

– En normal kontroll går ut på att vi kör upp bredvid en båt och intervjuar besättningen och hör varifrån de kommer, hur många de är, reserutten, nationaliteten och vart de är på väg. Om något är avvikande gör vi en noggrannare granskning.

Några spioner har de inte hittat i sommar men nog vissa olovligheter.

– Under övervakningsinsatsen avslöjar vi en rimlig mängd med olovligheter av vanlig natur. Sjöfylleri kan vara ett sådant exempel.

Kim Westman säger att säsongen för båttrafiken kom igång sent, men att det blev livligt när den väl kom igång. Jämfört med föregående år har det varit betydligt mer utländska båtar än tidigare.

– Det ser ut som en normal semestersäsong med undantaget att det är färre motorbåtar i farten än tidigare. Annars är det statistiskt normalt. Jag vet inte vad det beror på men jag gissar på att bränslepriserna resulterat i att folk inte åker motorbåt.

manJonas Edsvik/Nya Åland
Stephan Remmer, verksamhetsledare för Ålands sjöräddningssällskap säger att de vanligaste räddningsuppdragen har haft med tekniska bekymmer att göra. –Lyckligtvis inget allvarligt.

Fler segelbåtar, färre motorbåtar

Sjöräddningens verksamhetsledare Stephan Remmer har noterat samma sak.

– Segelbåtar har blivit vanligare och antalet motorbåtar har minskat i förhållande till segelbåtarna. Man kan spekulera i orsaken. Många pratar om att priset på bränsle påverkar och med segelbåt tar man sig längre än i motorbåt och de är billigare i drift, säger han.

När det kommer till räddningsuppdrag har det varit en lugn sommar. Det allvarligaste i närtid som Remmer drar sig till minne är när en trollingbåt sjönk i maj. Annars har uppdragen inte varit särskilt allvarliga, utan haft med tekniska bekymmer och liknande att göra.

– Vi har varit ganska skonade från överdramatiska händelser. Det har varit en bra sommar när folk inte skadar sig.

Från sjöbevakningens håll håller Kim Westman med – bortsett från att det varit större fokus på gränsövervakningen.

– Med mina 25 år av yrkeserfarenhet kan jag säga att det varit en normal sommar. Inget har hänt som man inte skulle ha upplevt tidigare.

– Det är skönt att vara tillbaka till ett normalt år och hjälpa människor på sjön.

Jonathan Vik/Nya Åland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter