Förflytta dig till innehållet

Åländska labradorerna Vappe och Cosmo får vittring på mögel

Nya Åland/Stefan Öhberg
Kvinna på huk håller om två ljusa labradorer
Arbetsteam. Charlotte Lillström driver företaget CL mögelhundar och hennes närmaste kollegor är labradorerna Cosmo och Vappe.

Det finns en rad fördelar med att använda sig av mögelhund om man misstänker mögel. Det menar mögelhundsföraren Charlotte Lillström.

Hon har alltid fascinerats av hundens luktsinne.

– Jag gillar nyttohundar – att kunna använda hunden till att hjälpa människor, säger Charlotte Lillström.

Det kombinerar hon i den egna firman CL mögelhundar som sedan oktober i fjol verkar på Åland.

– Vad jag vet är jag den enda på Åland med mögelhund.

Hennes närmaste kollegor är labradorerna Vappe och Cosmo. Vappe är utbildad mögelhund medan Cosmo är under utbildning.

Själv är Charlotte Lillström mögelhundsförare och nyttohundutbildare, vilket betyder att hon själv kan utbilda mögelhundar.

Mikrobiologi

Att hitta mögel med hjälp av en hund är mer komplicerat än att hitta endast en enskild lukt, till exempel kantarell, förklarar Charlotte Lillström. Det finns många, många olika sorter mögel och mögelhunden behöver utbildas i att känna igen varje sorts specifika lukt.

– Vi kan de 20 vanligaste sorterna för det har vi övat på.

I den ettåriga utbildningen till mögelhundsförare ingår bland annat mikrobiologi och byggnadsteknik.

Föraren behöver nämligen känna till olika byggnadsmaterial, vilka riskkonstruktioner som finns och hur lukt kan spridas i ett utrymme.

Kunder hör av sig till Charlotte Lillström om de misstänker mögel.

– Mögelhundar är också bra att anlita om man har symptom, innan renovering, köp eller försäljning av hus.

Då kan hon, med hjälp av sina mögelhundar, ta reda på om det finns mögelskada i lokalen. Innan undersökningen tar Charlotte Lillström reda på grundinformation om lokalens konstruktion och tidigare skador och kunden får förberedelseinstruktioner – till exempel att flytta ut möbler från väggar så att hunden slipper till och att avlägsna farliga föremål.

Nya Åland/Stefan Öhberg
Alla mögelhundens markeringar noteras på en planritning. Med hjälp av kroppskameran Charlotte Lillström bär under undersökningen kan hon i efterhand kontrollera att hon noterat alla markeringar på rätt plats.

Vidare undersökning

Eftersom mögelhunden inte kan berätta vilken typ av mögel den hittar eller hur mycket, behövs ytterligare undersökning med mätinstrument och prover som analyseras. Det görs av Investigo, som CL mögelhundar samarbetar med.

Charlotte Lillström menar att det finns en rad fördelar med att inledningsvis använda en mögelhund istället för mätinstrument.

– Hunden berättar var det lönar sig att ta prov, de känner av både fuktiga och torra mögelskador och man behöver inte förstöra en konstruktion för att ta reda på om det finns en mögelskada.

Sammanställer rapport

Vappe och Cosmo markerar mögellukt genom en så kallad frysmarkering – det är en markering där hunden fryser och står helt still med nosen riktad mot doften.

När Charlotte Lillström hämtar Vappe frågar hon ”ska vi jobba?” och då vet han att det är jobb på gång. Det tar inte länge för honom att söka genom lägenheten och markera den på förhand gömda mögelburken.

Ljus labrador som sitterNya Åland/Stefan Öhberg
Trivs på jobbet. Vappe är tre år och han gillar att arbeta med nosen, säger matte och kollega Charlotte Lillström.

Sedan tar hon in den yngre Cosmo som hon kallar för praktikant, som också han markerar mögelburken efter en kort stund.

Under tiden är Charlotte Lillström utrustad med en kroppskamera som filmar hela förloppet. Den är till för att hon ska kunna notera hundens frysmarkeringar på planritningen i efterhand. Planritningen med markeringarna och fotografier på dem ingår i den rapport som hon sammanställer i efterhand.

– Den största delen av arbetet sker före och efter själva undersökningen. Rapportsammanställningen tar tid, beroende på objektets storlek.

Efter utfört arbete får Vappe och Cosmo sin belöning.

– I dag är det hemlagade köttbullar.

Ida K Jansson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter