Förflytta dig till innehållet

Åländska jägare skjuter ejdrar också i vår

Ålands landskapsregering beslöt att tillåta ejderjakt under de två första veckorna i maj. Foto: Erkki Santamala/Nya Åland


Den åländska landskapsregeringen ger klartecken för jakt på tvåtusen gudingar, trots EU-kommissionens beslut att pröva vårjakten i Europadomstolen.
I början av mars meddelade EU-kommissionen att man avser att dra Finland inför Europadomstolen med anledning av den åländska vårjakten på ejder. EU vill pröva om jakten strider mot fågeldirektivet.
Trots det beslöt landskapsregeringen på tisdagen att tillåta jakt under de två första veckorna i maj. Tvåtusen gudingar får fällas, kvoten är två fåglar per jägare och dag.
Med det markerar Åland att man är av annan åsikt än kommissionen om vad som är bäst för ejderstammen.
– Vi följer den linje som vi tidigare har stakat ut, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).
Ålänningarna anser att jakten är befogad eftersom det är gudingar som skjuts. Dem finns det gått om – det är ejderhonorna, ådorna, som är hotade främst på grund av predatorer som mink och mårdhund.
Parallellt med vårjakten följer landskapet en förvaltningsplan som bland annat går ut på att jägarkåren dels bedriver en aktiv jakt på predatorer och dels förbättrar ådornas häckningsvillkor genom att sätta upp skyddstak för bon.
Titte Törnroth/Nya Åland

Dela artikeln

2 kommentarer: “Åländska jägare skjuter ejdrar också i vår

  1. Jan-Erik Karlsson skrev

    Jag tror också Ålänningarna vet bättre än EU-kommissionen hur ejdern bäst kan vårdas på Åland.Jägarna är de som tar hand om predatorer,sätter upp holkar o.s.v för sjöfåglarna,får man 2 gudingar på våren,bygger några skyddstak o skjuter en mink eller trut,så är ejdern på vinst,dessutom finns det 7-8 guding på 1 åda,det är ett jäkla härjande med den stackars ådan.

  2. Kasimir skrev

    Jag tycker om ålänningarna. De har ”drive”. Det är inte som här på fastlandet var man böjer sig efter EUs minsta krav. Ta tex de vitkindade gässen som exempel. Man tycker att inte att den stammen skall regleras på något sätt. Detta ställer till det tex i Folkparken på Runsala. Stranden går inte att besöka pga all avföring från fåglarna. Och vanliga änder, ankorna som alla barn tycker om är försvunna. De ryms inte med mera. Klokt att skydda en art som ökar explosionartat och inte någonsin har varit så utbredd här hos oss. Är detta naturskydd? Att låta de ursprungliga arterna försvinna?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter