Åländsk utvecklingsminister om forskarråd: ”Att beskylla taxfreen är att hoppa över ett steg”
Forskaren belyser en stor utmaning, men det blir ”märkligt” att koppla ihop det med taxfreen. Det konstaterar utvecklingsminister Alfons Röblom som kommentar till Nyans redogörelse för sjöfartsutsläppen.
– Vi behöver fungerande transporter till och från Åland, det har taxfreen möjliggjort. Vi
behöver det även i framtiden, men målet ska ju vara utsläppsfria transporter. Att beskylla tax-freen är att hoppa över ett steg.
– Man ställer sig såna frågor hela tiden. Vad kan vi minska? Behöver vi flyga lika ofta? Behöver vi äta så mycket kött? Det är såklart en nyttigt att tänka till även kring det här, men jag tycker det blir lite märkligt att direkt koppla samman utsläppen med taxfreen.
Men taxfreen möjliggör ju nöjesresande. Kan man problematisera nöjesresande ur ett klimatperspektiv?
– Ur en klimatsynvinkel behöver man förstås göra en omfattande analys. Vi vet att sjöfarten är ett viktigt transportmedel och är ett effektivt sätt att transportera mycket grejer. Om det är så att man samtidigt erbjuder människor att åka på nöjesresa, då har jag svårt att se hur det skulle vara till nackdel för klimatet. Men en av grundfrågorna är att vi måste säkra möjligheter till transport av gods och människor på ett sätt som inte släpper ut växthusgaser. I EU:s nya klimatpaket föreslås nu sjöfarten ingå i utsläppshandeln, det kan ge viktiga incitament för den internationella sjöfarten att minska utsläppen. Det kommer att komma en prislapp på det som kommer ur skorstenen.
Röblom avslutar med att det var intressant att ta del av Heikkiläs siffror och resonemang.
– Det är viktigt att vi fortsätter att fundera och diskutera. Det är ingen som kan säga något annat än att vi på Åland är beroende av fungerande transporter, men det är viktigt att uppmärksamma att det kommer med
klimatutmaningar.
Skattegränsen
När Finland anslöt sig till EU valde Åland att följa med in i unionen under vissa förutsättningar.
EU-inträdet utgjorde ett hot mot en av hörnstenarna i ekonomin bakom den östersjöbaserade färj-trafiken, nämligen taxfree-försäljningen.
Från åländskt håll krävdes därför någon form av undantag i EU-anslutningsfördraget.
Resultatet blev protokoll nr 2 om Åland som fogades till Finlands anslutningsfördrag till EU. Protokollet stadgar bl.a. att Åland inte skall omfattas av bestämmelserna om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om indirekt skatt.
Till följd av detta har man kunnat fortsätta med försäljning av skattefria varor i fartygs- och flygtrafiken mellan Åland och andra EU-länder, fastän skattefriheten i trafiken EU-länderna emellan upphörde den 1 juli 1999.
Samtidigt som skatteundantaget ses som mycket viktigt för den färjtrafikberoende åländska ekonomin, så har det också en negativ sida.
Det har nämligen också inneburit att en skattegräns rests mellan Åland och övriga EU (inklusive Finland) som inneburit en del administrativt merarbete i handeln mellan Åland och omvärlden.
Källa: Landskapsregeringen, Åsub
Heidi Hendersson/Nya Åland
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.