Förflytta dig till innehållet

Åländsk linfärja nära krock med 100 meter långt fartyg

Foto: Erkki Santamala/Nya Åland


Klockan 9.16 på fredagsmorgonen var Ängösundsfärjan en hårsmån från att krocka med det närmare hundra meter långa fartyget Norrbotten.

Den förklaring som linfärjans förare gett är att han inte såg fartyget på grund av att han var okoncentrerad.
Nya Åland har intervjuat Per-Erik Cederkvist, landskapets upphandlare och budgetansvarig för linfärjetrafiken, om nära ögat-händelsen som kunde ha slutat riktigt illa.
– Jag fick ett samtal från Ängösundsfärjans linfärjeförare omkring halv tio på fredagsmorgonen. Han berättade om en incident som hände ungefär 9.15 när han just hade stuckit ut från Norrboda färjfäste på Lumparlandssidan och var på väg till Ängö på andra sidan sundet, beskriver Cederkvist.Färjeföraren märkte det stora styckegodsfartyget, som var på väg från Färjsundet mot Gävle i flislast, först när det var helt nära och slog då full back i bägge maskiner.
– Som färjeföraren uttryckte det var det var kollisionen nära ifall han inte direkt hade slagit i full back.Fartygets förstäv var så nära färjan att den hakade i den drygt 30 millimeter tjocka vajern som var fäst på däcket. Vajern spändes så hårt att den brast. Till alla lycka fanns det varken bilar eller passagerare ombord.

Var okoncentrerad

Har du fått någon förklaring till varför färjeföraren inte såg Norrbotten?

– Hans egen förklaring var att han var okoncentrerad. Han hade blicken riktad på färjans däck. Det är svårt för oss att begripa att man missar ett så här stort fartyg.

Blev det några skador?

– Vajern brast men det borde ha åtgärdats under dagen för vi har alltid sådana i lager. Vi vet ännu inte om det har blivit några skador på vajerns landfäste.

Vem hade väjningsplikt, färjan eller fartyget?

– Färjan hade väjningsplikt. När det handlar om farkoster som är längre än sju meter så ska linfärjan väja när farlederna korsas.Per-Erik Cederkvist betonar att linfärjan inte körs i landskapets egen regi. Entreprenör är J&L Shipping som också trafikerar den tvärgående linjen med Odin.
Fartyget Norrbotten är registrerat på Isle of Man och för brittisk flagga. Fartyget ägs av ett tyskt rederi och hade lots ombord enligt regelverket. Händelsen har rapporterats till trafiksäkerhetsverket Traficom, tidigare Trafi.
Cederkvist kan inte säga om det blir sjöförklaring eller inte.
– Vi har begärt en fullständig rapport från J&L Shipping och vi har fått löfte om att den ska finnas hos oss innan arbetsdagen tar slut, sa han på fredagseftermiddagen.

Går ni vidare med rapporten?

– Vi utreder allt det här, det är vi tvungna att göra med tanke på ansvarsbiten och eventuella skador.

Utrustade med VHF

Vet du om fartyget försökte signalera eller göra något annat för att varna färjeföraren?

– Det känner jag inte till, men alla våra linfärjor är utrustade med VHF. För att använda VHF behöver man ha certifikat och alla har inte det. Som regel borde radioutrustningen vara påkopplad.Alkotest har gjorts på både linfärjeföraren och befälet ombord på Norrbotten. Alkohol har ingen del i händelsen.
– Vi kan bara vara glada över att det inte ledde till en större olycka.Ängösundsfärjan trafikerade hela fredagen trots avsaknad av vajer, något som är tillåtet under speciella förhållanden. Enligt Cederkvist innebar detta ingen säkerhetsrisk eftersom vajern endast är ett hjälpmedel som sänker behörighetskraven ombord.
Annika Orre/Nya Åland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter