Åländsk enkät visar: Stort missnöje med skärgårdstrafiken bland passagerarna
Åttio procent av de fastboende och semesterboende tycker att skärgårdstrafiken fungerar ”sådär” eller ”dåligt”. Det visar en enkät som är del av en utredning om en grönare omställning av trafiken. Utredningen har beställts av landskapsregeringen.
Över tusen passagerare har svarat, vilket är en ”mycket hög svarsfrekvens”, enligt utredarna.
Enligt enkätsvaren är majoriteten positivt inställda till miljövänligare bränslealternativ, men den viktigaste aspekten att ta hänsyn till är möjligheten att kunna ta med sig bilen på färjan.
Många av fartygen uppfattas också som gamla och passagerarna upplever att bokningssystemet inte är användarvänligt, samt att det finns ett problem med inställda avgångar.
De 1 045 enkätsvaren samlades in elektroniskt och av de 1 045 svarande var 287 fastboende, 107 semesterboende och 651 turister.
Utredarna skriver att inställningen till skärgårdstrafiken generellt är mer negativ bland fastboende och semesterboende, medan turister har en mer positiv syn. Man drar också slutsatsen att majoriteten av passagerarna är positivt inställda till mer miljövänliga bränslealternativ.
60 sidor lång utredning
Enkätsammanställningen är en del av den nästan 60 sidor långa utredning om omställningen till en grönare skärgårdstrafik som landskapsregeringen beställt och publicerades i samband med att regeringens meddelande om skärgårdstrafiken offentliggjordes på onsdagen.
När Nya Åland gör en rundringning till olika kommunrepresentanter i skärgården för att undersöka vad man tycker om utredningen och landskapsregeringens meddelande är det ingen som ännu kan uttala sig, då utredningen fortfarande är väldigt färsk.
Vill behålla servicen
Kökars kommundirektör Niclas Karlsson säger samma sak, men ger en bild av hur situationen är just nu och vad man vill förbättra.
– Den feedback som man får handlar mest om att det måste gå att boka mycket längre på förhand. Särskilt Brudhäll har problem med att arrangera kongresser och liknande, eftersom de inte vet hur eller ens om båtarna går. Man får arrangera på chans. Så det behövs lite tydligare spelregler och kontinuitet, säger han.
På Kökar är man positiv till en fossilfri trafik, men inte till vilket pris som helst, menar Karlsson.
– Vi vill förstås ha det så fossilfritt som det bara går, men inte på allt för stor bekostnad av servicegraden.
Hur mycket oroar sig Kökarborna för eventuella förändringar i trafiken och hur det kan påverka vardagen?
– Jag har faktiskt ingen aning om det, men personligen så funderar jag alltid på det.
Slutsatser
• Bokningssystemet är svårt att förstå och använda.
• Fartygen upplevs som gamla.
• Miljöaspekten vid en omställning av skärgårdstrafiken är viktig.
• Reseupplevelsen är viktig och det är därför av vikt att fartygen är rena och inbjudande.
• Tidtabellerna upplevs inte anpassade till annan färjetrafik till Åland.
Carin Karlsson
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.