Förflytta dig till innehållet

Åländsk buss blir Ukraina-ambulans – nu startar ombyggnaden

Nya Åland/Niclas Nordlund
Man vid en röd buss
Ulf Grüssner donerar sin sista Röde Orm-buss till Ukraina. denna månad ska den byggas om med frivilliga krafter.

Ulf Grüssner donerar sin sista Röde Orm-buss till Ukraina – ombyggd till ambulans och rullande första hjälpensjukhus.

– Den där bussen är lika glad över uppdraget som jag, säger han.

Ulf ”Uffe” Grüssners liv började oroligt. Han är född i Berlin under andra världskriget och har ljudminnen kvar i kroppen av luftvärnssirenerna från krigets slutskede. Han har dessutom suttit 1,5 år i ett ryskt fångläger efter kriget. Kort sagt: han vet mycket om hur folk i Ukraina har det just nu.

– Jo, jag har tänkt mycket på situationen och grubblat på hur jag skulle kunna hjälpa till. Och då kom jag att tänka på bussen, berättar han.

Och då menar han inte vilken buss som helst, utan den sista bussen i hans fiskdieselflotta och hans personliga ögonsten, en jättestor Scania Omnicity från 1999 med tre dubbeldörrar och sänkbart golv.

– Jag pratade med först med Dan Sarling om saken, och han tog det vidare med Monica von Frenckell och Bosse Karlsson, berättar Grüssner.

von Frenckell och Karlsson, som tidigare organiserat flera resor ner till Ukraina, blev eld och lågor med en gång. Bussen skulle kunna fylla ett viktigt behov i Ukraina.

fyra personer vid en röd bussNya Åland/Niclas Nordlund
Från vänster Dan Sarling, Monica von Frenckell, Ulf Grüssner och Bosse Karlsson.

Byggs om till rullande sjukhus

Tack vare sin storlek och beskaffenhet skulle bussen vara idealisk som rullande första hjälpensjukhus och transport av skadade soldater från fronten.

– Det ska gå att köra skadade på bårar i två våningar här, och det ska finnas syrgasapparater och möjlighet till att ge första hjälpen, berättar Bosse Karlsson.

Så för bara några få dagar sedan organiserades den nya hjälpgruppen ”Ambulansbussen från Åland”, vars syfte nu är att under februari bygga om bussen med hjälp av frivilliga krafter.

– Vi vill också gå ut till alla ålänningar och be om bidrag så att inte bussen går tom till Ukraina, säger von Frenckell.

– Varma kläder och mat behövs, och höga sjöstövlar är mycket efterfrågade.

Hjälp från landskapsläkaren

von Frenckell har också varit i kontakt med Ålands hälso- och sjukvård för att se hur mycket hjälp med donationer av sjukvårdsutrustning som kan komma ifråga.

Gruppen har även samrått med landskapsläkaren Knut Lönnroth för råd kring hur ombyggnaden av bussen ska ske.

– Han har gett oss tips på kontakter som kan hjälpa oss.

man med en gul bår under armenNya Åland/Niclas Nordlund
Ulf Grüssner med en bår av den typ som kommer att transporteras i bussen i Ukraina.

Inte oduglig buss

Ulf Grüssner säger att han är varmt fäst vid sin sista fiskdieseldrivna buss och är glad att den kan komma till hjälp i Ukraina.

– Den är lite till åren men bara för att man är gammal är man inte oduglig, säger han.

– Den där är lika glad över det här uppdraget som jag är.

Michael Hancock

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter