Förflytta dig till innehållet

Åländsk bärodlare tvingas avsluta säsongen i förtid

Nya Åland/Ivar Jansson
Bärodlare Harry Söderberg måste avsluta jordgubbssäsongen på förtid på grund av insekternas angrepp.

För odlaren Harry Söderberg är jordgubbssäsongen över för i år. Insekter har angripit upp till 70 procent av den senaste obesprutade odlingen, och befintliga beställningar är svåra att leverera. Det är inte ett ovanligt problem för odlare, och omfattningen varierar beroende på klimatsvängningarna.

Harry Söderberg uppskattar att 60 till 70 procent av hans senaste plantering på gården Söderbergs Ämnäs inte kan säljas på grund av trips. Det rör sig om ungefär 5 000 jordgubbar som har angripits av insekterna. Det är ett problem som pågår hela tiden, och vars allvarlighetsgrad varierar från säsong till säsong på grund av det fluktuerande klimatet, enligt Söderberg.

Nya Åland/Ivar Jansson
Trips förhindrar jordgubbarna att växa färdigt.

– Det var för runt 20 år sedan som trips började bli ett stort problem för odlare i Sverige. Sedan dess har trips spridit sig till Åland, och problemen bara ökat.

Kapar två veckor

Enligt Harry Söderberg beror allvarligheten på det varierande klimatet. Han poängterar dock att odlingarna kommer bli bättre nästa år.

– Vi måste kapa två veckor av säsongen, men vi får arbeta framåt och tänka ut hur vi kan lösa problemen. Man kan tänka om och fundera hur man ska lösa det nästa år.

Nya Åland/Ivar Jansson
Trips ser ut som små svarta prickar, och kan bara märkas på mycket nära håll.

I början av säsongen hade Harry Söderberg inga problem alls med trips. Det är de senaste odlingarna som har angripits. En anledning till att problemet förekommer är att Söderberg inte besprutar sina jordgubbar. Han odlar bär utan att använda kemikalier. Det är också anledningen till att många söker sig till hans odlingar. Söderberg menar att det ofta skapas balans mellan skadeinsekter och rovdjur.

– Det har därför fungerat relativt bra att låta odlingarna vara och låta naturen sköta sin sak.

Nya Åland/Ivar Jansson
Mellan 60 och 70 procent av den senaste odlingen jordgubbar kan inte säljas.

”Måste förbereda sig”

Problem förekommer alltid för odlare, enligt Harry Söderberg. Han hade i runt 15 år bekämpat mördarsniglar, men uppger att de inte är mer än ett nostalgiskt minne idag. Utöver jordgubbar odlar Söderberg även hallon, som ibland blir angripna av bladlöss. Dessa försvinner ofta efter två till tre veckor om man låter naturen göra sin sak, säger bärodlaren.

– Jag vill betona att man måste förvänta sig sådana problem som odlare, och att det bästa man kan göra är att förbereda sig inför nästa säsong. Jag tycker att det är viktigt att upplysa kunderna, och andra odlare om problemet.

Nya Åland/Ivar Jansson
Enligt Harry Söderberg rör det sig om cirka 5 000 jordgubbar som inte kan säljas.

Johannes Sundman

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter