Förflytta dig till innehållet

Ålandsbanken stöder Baltic Sea Action Group med 80 000 euro

Ålandsbankens Östersjöprojekt har gått inför att finansiera stiftelsen Baltic Sea Action Groups (BSAG) samarbetsprojekt för att skydda den marinbiologiska mångfalden i Östersjön.
Banken fungerar från och med nu som finansiär och strategisk partner för BSAG och har beviljat organisationen ett stöd på 80 000 euro för projektets första år.
– Vi vill främja skyddandet av ekologiskt viktiga arter och livsmiljöer. Målet är att öka medvetenheten om den marinbiologiska mångfaldens betydelse, samt visa hur även enskilda individer kan delta i skyddandet av den marina miljön, säger Laura Höijer vid BSAG.

Vill öka andelen skyddade undervattensmiljöer

Nu är cirka en tiondel av Finlands undervattensmiljöer skyddade men enligt undersökningar gjorda av programmet för inventeringen av den marina undervattensmiljön, VELMU, finns nästan tre fjärdedelar av alla betydande undervattensmiljöer utanför de skyddade områdena.
Enligt VELMU-programmets koordinator Markku Viitasalo kunde en välriktad ökning på endast en procent av de skyddade områdena kunna fördubbla skyddsnivån.

Målet är att engagera privatpersoner, kommuner och företag

Vid BSAG framhäver man även vikten av att minska på övergödningen och hindra klimatförändringen för att skydda nyckelarter som blåstången, blåmusslan och bandtången.
– De flesta av de mest värdefulla områdena ligger i grunda vatten, i närheten av öarnas stränder. Dessa är ofta privatägda områden. Vår utmaning är att få ägarna till vattenområdena, privatpersoner, kommuner och företag, att bli inspirerade att skydda dessa områden. Syftet med det här projektet är att uppmärksamma hur man rent praktiskt kan förverkliga skyddandet, samt hur vi följer upp det, förklarar Höijer.

Gullkrona fungerar som pilotprojekt

Gullkrona där gästhamnen nyligen åter öppnat fungerar som pilotprojekt.
Under hösten 2019 kartlägger man arterna som förekommer kring ön och baserat på resultaten från kartläggningen fattar man sedan ett beslut om hurdana åtgärder som ska tas.
Tanken är att de skyddade områdena ska följas upp även i framtiden och det är VELMU som planerar kartläggningen medan Forststyrelsen genomför planen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter