Ålandsbanken ser ännu bättre tider komma – och vill dela ut ny rekorddividend

Rekordresultatet från 2021 står sig.
Men Ålandsbanken vill dela ut en ny rekorddividend – och ser ännu bättre tider komma.
– Vi är i en stigande vinstgenereringscykel, säger vd:n Peter Wiklöf.
Räntevinsterna stiger kraftigt hos Ålandsbanken, i år med sex miljoner. Wiklöf talar om att ränteläget normaliseras, men räntegapet – marginalerna mellan in- och utlåning – växer där räntorna på kundernas pengar i banken släpar efter.
– De börjar stiga nu, men de har ju inte stigit lika snabbt som marknadsräntorna, konstaterar Peter Wiklöf.
Räntenettot kunde varit ännu högre, men då Ålandsbanken under året sålt sin svenska bolånestock på en miljard euro till intressebolaget Borgo – det nystartade hypoteksbolaget som är ett samarbete med flera svenska bankaktörer – får man istället en rejäl försäljningsvinst.
– Den strukturella förändringen är en långsiktig affär. Med Borgo får vi distributionsintäkter och dessutom plattformsintäkter.
Över 20 miljoner till aktieägarna
Borgo-upplägget gör också att Ålandsbanken, trots ett sämre resultat än förra årets rekord, väljer att dela ut totalt 2,05 euro per aktie – varav 0,45 euro är en tilläggsdividend.
24,4 miljoner euro ska alltså ut till Ålandsbankens aktieägare.
– Det är tre delar. Dels hur mycket marginal vi har i förhållande till myndigheternas krav. Vi har gott om kapital. Dels är det en tilläggsdividend då vi ser att vi även det här året kommer att migrera den sista delen till Borgo. Och vi är i en stigande vinstgenereringscykel, säger Peter Wiklöf.
Svag svensk krona
På nedsidan finns ett sjunkande provisionsnetto, en naturlig följd av att handeln med värdepapper och annan kapitalförvaltning gått ned. IT-intäkterna, i huvudsak Crosskey, minskar också på grund av färre projekt.
2,7 miljoner av intäkterna försvinner också på grund av den den försvagade svenska kronan.
– Vi tjänar ju pengar i Sverige, så en starkare krona skulle vara positiv för Ålandsbanken.
De olika intäktsbenen har varit ämne för diskussion hos de storbanker som redan redovisat bokslutssiffrorna.
En del är tungt viktade mot något intäktsben – och har haft antingen svårt att behålla marknadsandelar för bolån eller stora utflöden inom placeringstjänster där ÅAB istället fått in 504 nya miljoner.
– Det är en styrka att vi är så diversifierade. Vi skapat andra typer av intäkter än den traditionella. Och vi är inte beroende av kapitalmarknaden, konstaterar Peter Wiklöf.
Åländsk tillväxt
Han visade även upp kundnöjdhetssiffror där Ålandsbanken toppar servicebetygen bland finska banker.
– Vi ställer samma frågor och får samma svar i Sverige på Åland. Där är jag mycket glad och stolt.
– Vi har också högre volymer och bättre resultat på Åland, även om vi inte redovisar dem offentligt.
Under året har de förväntade kreditförlusterna vuxit med 1,4 miljoner, trots att den så kallade coronareserven lösts upp. Ålandsbanken drabbades under 2022 av en svensk bedrägerihärva som haft stor påverkan. Peter Wiklöf medger att den har fortsatt växa även under det fjärde kvartalet.
– Ju mer vi grävt i den, desto mer har vi hittat. Nu har vi skrivit ned den så mycket att det inte finns mer fallhöjd, säger han.
B-aktien steg 4,95 procent på Helsingforsbörsen efter onsdagens besked.
Björn Nylund
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.