Ålands självstyre lockar folk från hela världen – ”Missa inte heller skärgården då du besöker oss”

En stark och unik identitet är ett uttryck som Katrin Sjögren, det tidigare lantrådet och den nuvarande vice talmannen i Ålands lagting, använder för att beskriva självstyrets betydelse för öborna.
Att ålänningarna i närapå 100 år fått fatta autonoma beslut gällande såväl lagstiftning som vardagsliv är en sak Sjögren anser att verkligen förtjänar en 365 dagar lång fest.
I praktiken tycker hon också att det autonoma beslutsfattandet fungerar bra, även om det ibland kan uppstå problem då åsikterna skiljer sig från åsikterna på fastlandet.
Under coronaepidemin har dock problemen enligt Sjögren blivit fler, större och alltmer påtagliga.
— Åland har dessvärre inte hörts tillräckligt då epidemibeslut fattats på fastlandet, och man har inte heller tillräckligt väl tagit i beaktande att epidemiläget varit av annat slag här än på fastlandet, säger Sjögren.
Hårt slag för näringslivet
Sjögren säger att flera praktiska frågor har ställt till det avsevärt på ön då beslutsfattarna på fastlandet vanligen utgått från att samma regler ska gälla på Åland som på fastlandet.
Ett konkret exempel är reserestriktionerna och karantänskraven under epidemin.
— Åland är en gräsnszon och vi är väldigt beroende av Sverige. Vi har väldigt många unga som studerar där och vi har en arbetsmarknad där. Besluten som fattats i Helsingfors har inte alltid tagit hänsyn till våra förhållanden.
Till följd av epidemibesluten från fastlandet säger Sjögren att Ålands näringsliv tagit en av de hårdaste smällarna i hela Europa under coronakrisen.
— Epidemiläget här har hälsomässigt inte krävt så stränga åtgärder som näringslivet tvingats stå ut med. Innan coronan var vår arbetslöshetsgrad obefintlig, men nu under epidemin har den till och med varit uppe i 12-13 procent.
För tillfället ligger arbetslöshetsgraden kring 7-8 procent på Åland.
Ingen sänkt rösträttsålder
Och inte bara i samband med epidemihanteringen förekommer problem.
För tillfället revideras Ålands grundlag, självstyrelselagen. Den reviderade grundlagen blir den fjärde i ordningen.
— I samband med revideringen har vi vissa önskemål som går stick i stäv med önskemålen i Helsingfors.
Finlands grundlag gäller även på Åland. Självstyrelselagen är av grundlagskaraktär och kan på vissa områden skilja sig från Finlands grundlag.
Sjögren anser att man från fastlandets håll inte alltid vill minnas Ålands rätt att vara annorlunda i en del frågor.
— Ett konkret exempel är att vi hade jobbat hårt för att sänka rösträttsåldern i vårt kommunalval, men det fick ett nej från fastlandet.
Åland väljer inte ledamöter till sina 16 kommunerna samtidigt som kommunalvalet på fastlandet sker. Det senaste kommunalvalet på Åland ordnades 2019 och nästa sker 2023.
Missa inte skärgården
Sjögren fungerade som lantråd på Åland 2015-2019. Hon har varit ledamot av Ålands lagting sedan 2003.
Om hon själv åker utomlands och får chansen att skryta om sitt örike i Östersjön väljer hon att lyfta fram skärgården.
— Alla som besöker Åland borde se skärgården! Och så har Åland en spännande historia och en fantastisk natur.
Dessutom vill Sjögren åter en gång lyfta fram självstyrets betydelse och Ålands autonoma ställning.
— Vi är ett litet örike men vi kan ändå fungera som ett gott exempel. Människor från hela världen kommer hit för att se hur vi har byggt upp vårt parlament och självstyre.
Sofia Westerholm/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.