Förflytta dig till innehållet

Ålands landskapsregering: Ytterst tveksam nytta med testning av inresande från utlandet

Arkiv/Jeanette Östman
en hand och en liten burk
Ålands landskapsregering har utvärderat de första fyra veckorna av obligatoriska coronatester av vissa inresande från utlandet till Åland. – Det är inga stora överraskningar i fynden, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

Det är ”ytterst tveksamt” om den obligatoriska covid-19-testningen av symtomfria inresande från utlandet är ändamålsenlig. Det skriver Ålands landskapsregering efter att ha utvärderat de första fyra veckorna av obligatoriska coronatester av vissa inresande från utlandet till Åland.

Endast fem personer testade positivt under de fyra veckorna, och bara en bedömdes definitivt ha en pågående smittsam infektion. Testerna inleddes på Åland den 12 juli, när den temporära ändringen i lagen om smittsamma sjukdomar trädde i kraft.

Under perioden reste ca 30 000 personer till Åland från utlandet. Av dessa testades 1 900 symtomfria inresande, varav 95 procent hade rest från Sverige. Antalet testade uppskattas motsvara ungefär hälften av de personer som enligt lagen skulle ha testats under utvärderingsperioden.

Fem testade positivt, varav en alltså bedömdes ha en pågående smittsam infektion. I de övriga fyra fallen gick det inte att avgöra om det rörde sig om en pågående smittsam infektion eller icke-smittsamma virusrester efter tidigare infektion.

”Inga stora överraskningar”

Landskapsregeringen ser det därför som tveksamt om obligatorisk testning av symtomfria inresande från utlandet är ändamålsenlig, proportionerlig och ekonomiskt försvarbar. Detta är i linje med tidigare bedömningar.

— Det är inga stora överraskningar i fynden, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

Lönnroth betonar även att det stora problemet med en utvärdering av detta slag är att den inte svarar på frågan om fynden är relevanta eller inte, alltså om de som testar positivt är smittsamma på riktigt eller inte.

Landskapsregeringen har sammanfattat de preliminära resultaten i ett brev till social- och hälsovårdsministeriet, och uppmanar ministeriet att göra en löpande bedömning av huruvida den temporära lagändringen bör upphävas eller om en ny förordning om undantag från testkraven bör utfärdas i linje med EU:s gemensamma principer.

En sådan förordning skulle innebära inte bara att gränsvärdena för undantag motsvarar Europeiska hälsomyndigheten ECDC:s kategorisering, utan även att krav på testning inte skulle gälla då man reser från en region med lägre eller liknande incidens som i Finland, oavsett incidensen i avreselandet.

— Vi vill med den här skrivelsen höra vad social- och hälsovårdsministeriet har för erfarenheter från andra regioner, säger Lönnroth.

— Jag har full förståelse för att man ibland måste ta i och inte vänta på evidensen, men när det har gått så här långt i pandemin bör man kunna redovisa evidensläget. Den temporära lagen gäller till den 15 oktober. Vi har inte fått några signaler om de tänker förlänga den, men vi vill vara proaktiva och se till att dialogen förs nu och bli hörda tidigt.

Susanna Skogberg/Nya Åland/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter