Ålands landskapsregering kan inte kräva särskilt kollektivavtal

Landskapsregeringen kan inte kräva att anbudsgivare är anslutna till ett visst kollektivavtal.
Det klargör Sten Schauman, upphandlare på infrastrukturavdelningen.
– Det finns inget allmänt bindande avtal för sjöfarten, och då får anbudsgivaren teckna vilket avtal de vill.
Beställaren, i det här fallet landskapsregeringen, har enligt lagen en så kallad utredningsskyldighet som bland annat inkluderar att begära en redogörelse över anbudsgivarens – i det här fallet Nordic Jetlines – kollektivavtal.
Men eftersom det inte finns ett allmänt bindande avtal för sjöfarten kan inte landskapsregeringen kräva att anbudsgivaren förbinder sig till ett särskilt avtal.
– Det finns krav på att de följer minst lagen och de bestämmelser som myndigheterna sätter, till exempel kontrollerar vi att leverantören har betalat skatt och pensioner och vi kontrollerar också vilka villkor som tillämpas.
Kontrollerar ni att villkoren i gällande kollektivavtal följs?
– Vi upphandlar trafiken och det är inte beställarens ansvar att kontrollera det. Den tillsynen faller på den berörda myndigheten, inte landskapsregeringen, och regleras av arbetsmarknadslagstiftningen.
Sten Schauman säger att han är medveten om att Nordic Jetline har sagt upp kollektivavtalet med sjöfartens fackförbund per sista februari, men att det fortfarande tillämpas, enligt bolaget.
– De har sagt att de kommer att tillämpa det gamla tills vidare.
Enligt lagen om beställaransvar, som är rikets behörighet, har arbetarskyddsmyndigheterna tillsynsansvar över att arbetsgivarna tillämpar lagenliga arbetsvillkor.
Nya Åland har varit i kontakt med infrastrukturminister Christian Wikström (Ob), som vill sätta sig in mer i frågan innan han uttalar sig. En kommentar av ministern publiceras därför vid ett senare tillfälle.
Så säger lagen
Innan beställaren ingår ett avtal om anlitande av en hyrd arbetstagare eller arbete som baserar sig på ett underleverantörsavtal, ska beställaren av avtalsparten begära och denne till beställaren lämna:
1) utredning om huruvida företaget är infört i förskottsuppbördsregistret och arbetsgivarregistret ) samt i registret över mervärdesskattskyldiga.
2) ett handelsregisterutdrag eller motsvarande uppgifter som erhållits från handelsregistret på något annat sätt,
3) utredning om att företaget inte har skatteskuld eller en av myndighet lämnad utredning om beloppet av skatteskuld
4) intyg över tecknande av pensionsförsäkringar för arbetstagare samt över betalning av pensionsförsäkringsavgifter eller utredning om att en betalningsöverenskommelse har ingåtts angående pensionsförsäkringsavgifter som förfallit till betalning,
5) en redogörelse för vilket kollektivavtal som ska tillämpas på arbetet eller för de centrala anställningsvillkoren,
6) en redogörelse för hur företagshälsovården är ordnad.
Källa:
Lag om beställarens utredningsskyldighet och ansvar vid anlitande av utomstående arbetskraft (Finlex)
Carin Karlsson
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.