Förflytta dig till innehållet

Åland, nära men ändå långt borta

Åbo Underrättelser har inlett ett innehållssamarbete med Nya Åland. Åboland och Åland är grannar, men ändå känns Åland fjärran.

Åland intresserar, det har även ÅU:s läsare bekräftat. Åland har den senaste tiden varit i rampljuset, då det internationella säkerhetsläget har skärpts. Diskussionen om Ålands demilitarisering vaknar till liv med jämna mellanrum.

Åland mår bra. Ekonomin är stabil, befolkningen ökar och företagsamheten blomstrar. Åland har en befolkning på drygt 30 000 invånare fördelade på 16 kommuner. Mariehamn är störst med knappt 12 000 invånare och Sottunga minst med just under 100 invånare.

Ibland uppfattas Åland som en förebild för ett lyckligt, sympatiskt och framgångsrikt samhälle. Ur ett åboländskt perspektiv känns Åland ibland som ett onåbart mönstersamhälle som visar modell för hur saker och tings ska skötas. Tittar man på en karta är Iniö och Brändö och Houtskär och Lappo nästan på roddavstånd från varandra.

Idyllen Åland får en att ställa frågan: Finns det alls bekymmer i det åländska samhället?

Ingen ort, plats eller samhälle är problemfritt. Men det hur man närmar sig och lyfter fram problemen kan variera. Är ålänningarna mera fokuserade på att utveckla lösningar på problemen, i stället för att sätta energin på att betona och förstora problemen?

Hur som helst, Åland har lyckats med att skapa en harmonisk extern bild av öriket, med vissa inslag från Sverige.

Forskare Siv Sandbergs artikel i tidskriften Skärgård (3/2021) beskriver också Ålands förmåga att samtidigt vara innovativ och konservativ. Åland är den enda regionen i Norden där kommunindelningen förblivit oförändrad sedan slutet av 1860-talet, när kyrkans roll minskade och den kommunala förvaltningen skapades.

Åboland och Åland har en gemensam historia från tiden då havet var den förenande länken. När bilarna började ersätta båtarna blev det mentala avståndet mellan Åboland och Åland längre.

Det gäller ändå att vara försiktig med att i dag jämföra Åboland och Åland, trots att Åboland emellanåt riktar beundrande blickar mot Åland. Det självstyrande landskapet Åland kan inte jämföras med fastlandskommunerna Pargas och Kimitoön, som utgör stommen i det vi kallar Åboland.

Saken blir inte bättre av tvåspråkiga Åbo stads starka finskspråkiga profil. Åbos ointresse för svenska, gynnar inte ett samarbete mellan Åbo, Åboland och Åland. Stockholm och Sverige har lyckats locka Ålands och ålänningarnas intresse.

En splittrad geografi är inget hinder för idéutbyte och samarbete i dagens datoriserade värld. Kan Åbo, Åboland och Åland lära sig någonting av varandra?

ÅU vill öka intresset för samarbete mellan Åboland och Åland. Ett aktivt mediesamarbete mellan Åboland och Åland, kan i bästa fall öppna upp för nya tankar, idéer och varierande former av samarbete i olika branscher. Ett äkta och uppriktigt samarbete gynnar alla parter och skapar ringar på Skiftet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter