Åland fick sitt första världsarv – rederiarkiv upptogs i Unescos världsminnesregister

Åland har fått sitt första världsarv.
Gustaf Eriksons rederiarkiv har upptagits i Unescos världminnesregister.
Från 1920-talet och framåt var Mariehamn hemmahamn för världens sista kommersiella segelfartygsflotta och Gustaf Erikson dominerade den internationella fraktsegelsjöfarten.
Unescos beslut att inkludera Rederiaktiebolaget Gustaf Eriksons arkiv 1913–1949 till Världsminnesregistret beror på dess internationella relevans.

Gustaf Erikson arkiverade noggrant all information om fartygen, såsom ekonomiskt material relaterat till deras anskaffning och utrustning, loggböcker och otroligt omfattande korrespondens med kaptener, försäkringsbolag, varv och många andra operatörer.
Arkivet är en källa till information för forskare över hela världen.
Värdefullt också för klimatforskningen
Förutom att vara en utmärkt tillgång för forskning inom affärs- och sjöfartshistoria, utgör arkivet även en unik källa för klimatforskningen eftersom det innehåller loggböcker med väderinformation från de södra oceanerna, ett område i världen där inga andra fartyg trafikerade under mellankrigstiden.
Det åländska världsarvet sällar sig med utnämningen till samma skara ovärderliga kulturarv som Englands Magna Charta, den franska förklaringen av de mänskliga rättigheterna, Gutenbergbibeln och Isaac Newtons manuskript.
”Fantastiskt erkännande”
Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum och Ålands landskapsarkiv ansvarar för materialet som ingår i arkivet och de har, tillsammans med bland annat Ålands landskapsregering, Unescos nationella världsminneskommitté för Finland, varit partners i den mångåriga ansökningsprocessen.
— Upptagningen till Unescos världsminnesregister innebär ett fantastiskt erkännande av Gustaf Eriksons arkivs världsomfattande värde och betydelse. Ålands kulturella arv som sjöfartsnation stärks med detta ytterligare och jag är i dag oerhört glad och stolt, säger Annika Hambrudd, utbildnings- och kulturminister vid Ålands landskapsregering, i pressmeddelandet.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.