Förflytta dig till innehållet

Åland får EU-pris för hållbarhetsarbete

Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland vann EU-pris för hållbarhetsarbete i april 2019. Foto: Nya Åland


Utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland har fått ett pris av EU-kommissionen.

Bakom det prisbelönta hållbarhetsarbetet står nätverket Bärkraft, flera aktörer inom förenings- och näringslivet samt Ålands landskapsregering.
— Det är stort, säger Ålands lantråd Katrin Sjögren som var på plats under prisceremonin i Bryssel.
Priset, som har titeln European Sustainability Award, delades ut för första gången på måndagen och sju projekt och orter fick pris i olika kategorier.
Åland fick pris i kategorin för samhällen med en folkmängd under 100 000. Priset ger inga pengar, men är viktig marknadsföring för Åland och en delseger i arbetet för ett hållbart samhälle, säger Katrin Sjögren som var i Bryssel för att ta emot priset tillsammans med Micke Larsson som är huvudsekreterare i Bärkrafts utvecklings- och hållbarhetsråd.
— Det är flera Europaparlamentariker som har visat intresse för vårt arbete och när vi kommer hem så ska vi grunna på hur vi kan utnyttja det här på ett så bra sätt som möjligt.

Agendan utvecklades 2016

Utvecklings- och hållbarhetsagendan utvecklades under 2016 i samband med skapandet av nätverket Bärkraft. Agendan utgår från ett hållbart Åland år 2030 och inkluderar allt från miljöfrågor till social hållbarhet.
Katrin Sjögren är glad över att arbetet uppmärksammas, men vill samtidigt betona att det finns mycket kvar att göra innan Åland kan räknas som ett hållbart samhälle.
— Vi är bara i början av arbetet. Man kan lätt få falska förhoppningar om att Åland redan är hållbart när vi får ett sådant här pris, men så är inte fallet.
Det finns inga enkla vägar till målet att ha ett hållbart Åland till 2030, men viljan och motivationen finns, menar Sjögren.
— Vägen är absolut inte spikrak, men målet är glasklart.
Av de sju som fick pris var tre ösamhällen (Malta, Åland och Madeira).

Är öbor bättre på att leva hållbart?

— Som öbor är vi mer beroende av naturen och lever mitt i den. Vi är också lite utlämnade till att lösa saker på egen hand, vilket också kan skapa en känsla av egenmakt. Vi hade ingen förebild när vi började med detta, utan utgick från åländska behov och förutsättningar.

Vad betyder priset för Åland?

— Det är ett stort pris, men eftersom det är första gången som det delas ut är det svårt att förutspå effekterna av det.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter