Förflytta dig till innehållet

Åland distillery öppnar sina dörrar – åländska kändiskocken satsar på kulturell sprit

Viktor Falander, Michael Björklund och Carl Lönndahl provsmakar Åland Distillerys nya dryckesvaror. Foto: Stefan Öhberg/Nya Åland/SPT


På fredagen öppnade Åland Distillery sina dörrar på Jan Karlsgården intill Kastelholms slott i Sund. Det är fråga om ett samarbete mellan Smakbyn och Stallhagen som ska erbjuda både mat och dryck.
— Det är en kulturell plats där det kommer att göras kulturell sprit, säger Michael Björklund, ägare av Smakbyn.
Destilleriet har fram tills nu gått under namnet Slottsdestilleriet, men nu har namnet ändrats till Åland Distillery för att klara sig bättre också utomlands.
— Vår målsättning är att arbeta på en internationell marknad. Genom vårt nya namn kommer vi kunna nå en bredare publik samtidigt som vi sätter Åland på världskartan, säger Carl Lönndahl, styrelseordförande för Åland Distillery.
Destilleriet är ett samarbete mellan Smakbyn och Stallhagen tillsammans med Silverskär, Ålands Utvecklings Ab och Havsviken Invest. Lönndahl säger att man kommer att använda sig av Stallhagens försäljningskanaler.
— Det är jättebra med sådana här samarbeten, för i dag konkurrerar man inte bara med andra på Åland utan man konkurerar med hela världen, säger Björklund.
I samband med att de öppnar lanserar destilleriet en gin, en longdrink och en snaps. I nuläget är gin i fokus men mera finns att vänta, säger Viktor Falander, som sköter om produktionen.
— Vi har ännu inte planerat allt som kommer att göras, men det är ju bara fantasin som sätter gränserna, säger Falander.

Rostbiff och gingravad lax

Destilleriet har en maxkapacitet att producera 300 000 lite gin per år, men en mera realistisk mängd som med dagens arbetsmängd kan produceras är enligt Falander 50 000 liter.
— Ginen ska finnas i Alkos sortiment i höst, säger Lönndahl.
Det som förr hette Jan Karlsgårdens Wärdshus kommer nu att heta Destilleriet. Det kommer vid sidan om de olika dryckerna att serveras mat och olika bakverk.
På menyn kommer det bland annat att finnas rostbiff och gingravad lax. Dryckerna som produceras i destilleriet är också tänkta att användas i matlagningen.
— Här ska serveras sådan mat som går bra ihop med de drycker som kommer från destilleriet, säger Björklund.
Gästerna kommer att kunna gå in och titta på maskineriet och kopparpannorna i destilleriet.
— Tanken är att det också ska gå att besöka själva destilleriet och smaka på dryckerna utan att behöva köa i restaurangen, säger Lönndahl.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter