Alán Ali — bilmekanikern som blev genusvetare: "Män är problemet, men också lösningen"


När Alán Ali började kalla sig feminist var det få kvinnor och inga män i hans närhet som gjorde det. Att en invandrarkille var feminist var mycket ovanligt. Nu märker allt fler att jämställdhet gynnar alla, säger han. Foto: Heidi Hakala
Det är inte bara kvinnorna som förlorar på patriarkala strukturer, utan också männen. Alla vinner på ett mer jämställt samhälle, säger Alán Ali – bilmekanikern som blev genusvetare. I dag är han ordförande för Sveriges största feministiska mansorganisation.
När kurdiska Alán Ali kom till Sverige som flykting började han studera till bilmekaniker – till sin akademiska familjs stora fasa. De hade hoppats på att han skulle bli jurist, lärare eller läkare, men Ali valde att bli ”billäkare”. I skolan lärde han sig snabbt en sexistisk jargong.
Rullvagnen med vilken man rullade in under bilen för att meka kallades ”hora” – ”för att alla ligger på den” – och man tapetserade sina skåp med bilder på halvnakna kvinnor. På fritiden sysslade Ali med motorcyklar, mopeder och kampsport och lärde sig att manlighet är synonymt med att vara lite macho.
– Jag är uppvuxen med krig och flyganfall och har blivit mobbad och utsatt för brott. Under hela min uppväxt har våld varit något naturligt på grund av rådande omständigheter, säger Ali.
Vi träffas i Malmö, staden där Ali bott i över tjugo år. Nu bor han i Stockholm och är sedan i höstas ordförande för organisationen Män, som jobbar mot mäns våld mot kvinnor.
Men vägen till det som Ali beskriver som ett uppvaknande var lång och insikterna ofta obehagliga. Som den gången då han var arton år gammal och hans syster med full kraft kastade en blomkruka på honom.
Hon hade tittat på nyheterna, där man pratade om ett uppmärksammat våldtäktsfall. ”Du menar horan i Stockholm?”, hade Ali frågat innan det smällde.
Ali förstod inte vad han gjort för fel, för det var med de orden killarna i skolan pratade om fallet. Syskonens pappa, som bevittnat bråket, ställde sig på systerns sida. ”Om du uttrycker dig som en idiot så blir du också behandlad som en”, sade han åt Ali.
– Det var första gången som de sexistiska, patriarkala och kvinnoförnedrande ideal som jag var uppvuxen med ifrågasattes, säger Ali.
Destruktiv maskulinitet
Organisationen Män vill förändra destruktiva normer kring maskulinitet och skapa en jämställd värld utan våld. De samarbetar med organisationer i ett flertal länder, men har än så länge inget direkt samarbete med Finland.
Däremot har de kontakt med organisationer i Finland via nätverket Men Engage Norden, och delar gärna med sig av sina erfarenheter. Ali räknar upp några skadliga mansnormer som fortfarande dominerar vårt samhälle.
– Sexism, våld, att män inte är närvarande under sina barns uppväxt, att man fortfarande delar in uppgifter i kvinno- och mansgöra, att män tror sig äga kvinnors kroppar. Också homofobi, transfobi och rasism är patriarkala uttryck, säger han.
Också männen förlorar mycket på de patriarkala strukturerna, säger Ali. Mäns våld skadar inte bara kvinnor, utan i lika hög grad andra män. Kvinnor och män drabbas av våld i ungefär lika hög grad, men i bägge fallen är våldsutövarna i de allra flesta fall män, visar studier från Rådet för brottsförebyggande.
– Vi pratar om mäns våld mot kvinnor, men aldrig om mäns våld mot män. Vi kallar det gängkriminalitet eller fotbollsvåld, men det handlar om mäns våld mot varandra – och det våldet är ett stort problem i dagens samhälle.
Ett jämställt samhälle ger också män fler möjligheter, säger Ali.
– Då skulle också män få visa sin otrygghet, sårbarhet och osäkerhet. Våra arbetsplatser skulle bli tryggare – de flesta yrken som män är verksamma inom i dag är högriskyrken såsom brandman, byggarbetare och skogsarbetare. Kanske skulle också självmorden bland män bli färre.
Världen blev global
Alis värld – som tidigare bestod av bilverkstaden på den lilla orten Klippan – blev global när han började studera samhälls- och genusvetenskap i Malmö.
– Har du sett filmen Matrix? Så kändes det när jag fick genus- och rasglasögon. I Matrix insåg Neo att världen var byggd på koder. På samma sätt insåg jag att hela samhället är byggt på patriarkala, rasistiska och homofobiska strukturer. Jag kunde plötsligt se dem överallt.
När Ali själv började kalla sig feminist var det få kvinnor och inga män i hans närhet som gjorde det. Att en invandrarkille var feminist var mycket ovanligt. Mest kritik fick han från män, men också från en del kvinnor som tyckte att ”en riktig man inte kan vara feminist”.
– Det har delvis förändrats i dag, men inte på alla plan. På till exempel Tinder märker jag att äldre kvinnor uppskattar att jag är feminist, medan det inte är lika populärt bland yngre kvinnor, om de inte är uttalade feminister.
”Släpp in männen”
I Finland ses Sverige ofta som en föregångare inom jämställdhet, men hittills är det främst kvinnorna som engagerat sig. På demonstrationer mot våld, våldtäkt och striktare abortlagar har männen lyst med sin frånvaro. Ali tror att det dels beror på att män inte insett att jämställdhet gynnar även dem, dels på att männen inte blivit insläppta i den feministiska rörelsen.
– När jag för fem, tio år sedan lyfte upp att feminismen måste öppnas upp även för männen blev jag lynchad. Kvinnor tänkte att ”jaha, ska männen komma in och äga det här också”. Men det handlar inte om att konkurrera, utan om att stötta, och i dag har feminismen förstått att vi måste engagera också männen. Visst, jag har ingen erfarenhet av att vara kvinna, men jag har erfarenhet av rasism, som delvis kan jämföras med mäns förtryck mot kvinnor.
Och jag har erfarenhet av manligt våld, säger han och rör vid sin näsa. Den har blivit bruten fem gånger. Under gymnasiet blev han misshandlad av nynazister både på skolan och utanför sin egen hemdörr, de sparkade på honom med militärkängor och slog honom i ansiktet.
– Det kändes så fel, jag hade gått igenom eld och vatten för att komma till ett demokratiskt samhälle. Och så blev jag mobbad och kallad för svartskalle.
Upplevelsen gjorde honom till en militant antirasist och han började engagera sig i arbetet mot rasism, våld och droger.
Metoo skapade boom
Med metoo fick Män ett uppsving – på några månader tredubblade organisationen sitt medlemsantal. Män i alla åldrar hörde av sig och ville engagera sig, men saknade en plattform för att göra det. Det ledde bland annat till samtalsgrupper för killar och män där de får prata om sin egen relation till metoo och våld.
– Hittills har vi varit i ungefär tio städer och pratat med ungefär 400 killar. Bara en har tyckt att det var tråkigt, säger Ali.
Organisationen utbildar också informatörer som arbetar mot sexualiserat våld och har pappagrupper som stöttar män att bli omvårdande och jämställda föräldrar.
– Män är problemet, men också lösningen. Förändringen måste komma från oss, säger Ali.
LÄS OCKSÅ: Jämställdhetsdebatten i Åbo kretsade kring separata rum för män och kvinnor
Yrkesmilitär från Åbo med och grundar feministisk förening för män
Våldsbrott i Finland
- En femtedel av kvinnorna har upplevt någon form av våld eller hot. Kvinnor utsätts vanligen för våld i hemmet, i andra privata lokaler och på arbetsplatsen. Kvinnor råkar oftare än män ut för våld i nära relationer och faller offer för våld av den egna partnern.
- Ungefär 55 procent av männen i Finland har utsatts för våld eller hot efter att de fyllt 15 år. Män blir klart oftare än kvinnor utsatta för våld på offentliga platser. Män blir vanligen föremål för våld som begås av en från tidigare obekant gärningsman och blir oftare offer för grova våldsbrott och brott mot liv.
- Unga män i Finland är en problemgrupp både som offer för och utövare av våld: våldet mellan unga män är i sin typiska form slagsmål inom olika grupper. Bland både män och kvinnor utsätts unga personer för fysiskt våld i högre grad än äldre åldersgrupper.
Källa: Rådet för brottsförebyggande
Heidi Hakala/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.