Akutläkare föreläste på Åland om situationen i Gaza

Följderna av krig och konflikt är inte något främmande för akutläkare Mads Gilbert. Hans långa engagemang och arbete med solidaritetsprojekt har fört honom runt världen och i veckan besökte han Åland.
– Vi är alla medborgare på denna jord, vår värld blir vad vi gör den till, säger Gilbert.
Mads Gilbert är läkare och professor emeritus vid Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsö. Han har sedan ung ålder engagerat sig i solidaritetsprojekt i ett flertal länder drabbade av humanitära katastrofer, däribland Burma, Kambodja, Palestina, och Angola.
– Min första brutala upplevelse av krig var i Beirut 1982, säger Mads Gilbert.
Till Åland kom Mads Gilbert tack vare ett samarbete mellan Åland för Palestina, Emmaus, och ABF Åland. Förutom en träff med åländsk media deltog Gilbert i ett samtal på Mariehamns bibliotek och i en demonstration för Gaza under onsdagen. Han föreläste även i lagtingets auditorium och på Ålands centralsjukhus, då speciellt riktat till vårdpersonal.
Gilbert har arbetat med hälsovård i Palestina sedan 1981, och har rest till Gaza årligen de senaste 20 åren för att undervisa studenter inom akutmedicin vid bland annat AlAqsa universitetet. Han har även arbetat som läkare vid flera av Gazas sjukhus, däribland Al-Shifa sjukhuset.
– Det glädjer mig att kunna följa upp med de patienter vi har lyckats rädda och hjälpa, berättar Gilbert.
Mads Gilbert
Prioriterade Åland
Mads Gilbert erbjuds många tillfällen att föreläsa om situationen i Gaza och arbetet han utför, men möjligheten att tala med Ålands befolkning hade hög prioritet.
– Det är fantastiskt! Det glädjer mig att engagemanget för Gaza är så stort här.
Han förklarar att ytterst få utanför Gaza verkligen förstår de katastrofala levnadsförhållanden som befolkningen där lever i, och att han därför valde att avstå från ett möte i Amman, Jordanien, för att kunna förmedla sin kunskap på Åland.
Skrivit handbok
Gilbert har skrivit böcker om sina upplevelser i Gaza, men tillsammans med kollegor har han även tagit fram en handbok, ”Save Lives, Save Limbs”, som ska fungera som en guide vid allt från första hjälpen vid olyckor till krig. Den pedagogiska modell som läkargruppen utvecklat bygger på det som kallas ekoträning. Tanken är att kärngrupper som undervisas av Gilbert och hans kollegor, sedan kan undervisa andra.
Mads Gilbert berättar om hur han har förlorat många kollegor under årens gång.
– Medarbetare har arresterats och torterats. Om vi inte står upp mot våld och förtryck, vem näst? Förbrytarna måste hållas ansvariga.
Stoppades vid gräns
Ifjol reste Mads Gilbert två gånger till Gaza. När Israel anföll Gaza i oktober 2023 begav han sig genast dit en tredje gång, men den israeliska armén nekade honom inresa vid den egyptiska gränsövergången.
– Israel satte stopp för hjälpen. Jag hade giltig resetillåtelse som de senare valde att annullera. De har även nekat inträde för internationell media.
Gilbert har daglig kontakt med palestinska kollegor och internationella medarbetare som lyckats ta sig in till Gaza innan gränsövergångarna stängdes. Mads Gilberg själv stannade kvar vid den egyptiska gränsen i tre månader för att assistera den humanitära hjälpen.
Gilbert är mycket tydlig med att han motsätter sig allt våld, och att han inte stödjer militära grupper som Hamas.
Bakgrund
Fridfulla Åland
Mads Gilbert drar undan gardinerna i paviljongen på Mariehamns bibliotek där vi träffas, och blickar ut över omgivningen. Utanför har en grupp kvinnor en yogaklass, och barnfamiljer njuter av solskenet.
– Kan ni tänka er något mer fridfullt? Trygga barn, trygga familjer, fyllda kylskåp, helt säkra på att inte angripas. Det känns helt otänkbart att det som händer i Gaza skulle hända här, men om vi inte står upp för allas mänskliga rättigheter riskerar vi att få en mycket grym och hemsk värld.
Gilbert liknar Gazas situation till Ålands historiska geopolitik.
– Som en ögrupp positionerad mellan ett flertal historiskt makthungriga länder har Åland fallit offer för annektering. Finland, Norge, och Sverige har alla sina egna erfarenheter av frigörelse från ockupation.
Den nordiska samhällsstrukturen är, enligt Gilbert mycket förmånlig, och bör ses som en förebild att sträva efter. Förutom ett starkt moraliskt driv att upprätthålla mänskliga rättigheter, förklarar han att bland annat sjukvården och utbildningen inte marginaliserar de sämre ställda.
– Jag betalar gärna 50 procent i skatt för ett sådant samhälle.
Gilbert är intensivt kritisk till diskriminerande och marginaliserande sjukvård. Han förklarar att industrin har ett val mellan personlig vinst och medicinsk solidaritet.
Den diskrepans mellan friheter i välbeställda länder som Finland eller Norge, och länder som drabbas av människoskapade humanitära katastrofer är en drivande faktor för Mads Gilbert.
– Världen ska vara trygg för alla, oavsett kön, ursprung, eller kultur. Alla friheter som vi kan njuta av i västvärlden har fråntagits människorna i Gaza, säger han.
Johannes Sundman/Nya Åland
Johan Andersson, du har så rätt i dina kommentarer. Det var Arafat som myntade uttrycket Palestina. Israel är Mellanösterns enda demokrati!
a) Nåt Palestina finns inte
b) Hams och Fatah kör med mänskliga sköldar, vilket nämda organisation förnekar
c) hela artikeln är subjektiv och likvärdig propaganda.
d) Israel är det land som stött Gaza mest! Även detta ”glöms”
e) Luktar Teheranpolitik över hela artikeln, utan verklighetsförankring