Förflytta dig till innehållet

Akut läge vid många daghem i Åbo – anställda är sjuka och vikarier finns inte

Arkiv/Mats Havia
Situationen är kämpig just nu, säger Hanna Karlsson, chef för den svenska småbarnspedagogiken i Åbo.

När Hanna Karlsson, chef för den svenska småbarnspedagogiken i Åbo, svarar i telefon är det i ett hål på några minuter mellan två möten. Möten som börjat klockan 9 och fortsätter till kvällen.

I motsats till vad man kanske skulle tro är daghemmen, flunsatiderna till trots, så gott som fullsatta. Fullsatta av barn, vill säga. Vad gäller personalen är det sämre ställt.

Kvinna i skjorta.
Hanna Karlsson. Foto: Arkivbild/Pia Heikkilä

Sjukskrivningarna och karantänerna haglar nu tätt och enligt Karlsson har det hänt att nästan hälften av de anställda vid en enhet samtidigt varit sjuka, suttit i karantän eller befunnit sig hemma i väntan på svar från coronatest.

— Situationen är just nu mycket utmanande och det är faktiskt ganska kämpigt, säger Karlsson.

Något förbud mot att anlita vikarier finns inte, men det finns inte så många som just nu vill jobba på daghem och förskolor, och därför är det svårt att hitta inhoppare, berättar Karlsson. Staden vill också vara säker på att vikarier som anlitas är friska och inte bär på coronaviruset.   

När får barn som varit sjuka återvända till dagis?

Sedan coronaepidemin bröt ut i våras har det pågått en tidvis livlig debatt om huruvida barn med lite snuva kan lämnas på dagis och ifall ett negativt coronatest betyder att ett barn som har lite hosta och snuva ändå kan delta i den småbarnspedagogiska verksamheten.

Föräldrarna känner sig pressade av sina arbetsgivare att vara på jobb, men reglerna är enligt Karlsson entydiga:

— Barn som uppvisar symtom som kan passa ihop med corona ska stanna hemma. Vi behov ska barnet testas för corona.  Situationen i Åbo är allvarlig och det här måste nu tas på största allvar.

Men om testet är negativt, får barnet då komma till dagis eller förskolan?

— Om barnet är sjukt ska det inte komma till dagis. Återkommande allergiska symtom är en sak för sig, men har man snuva, hosta, feber, magsjuka eller någon annan åkomma som kan smitta, ska man stanna hemma.

Var gränsen för snuva eller hosta går är omöjligt att säga. Jutta Peltoniemi, smittskyddsläkare vid Åbo stad, säger så här:

— Om flunsasymtomen klart håller på att ge vika, barnet inte har feber och inte just heller hosta eller snuva och coronatestet är negativt så kan barnet återvända till daghemmet eller förskolan.

Att det gäller att ta det säkra före det osäkra och stanna hemma med virussjukdomar handlar om att olika virus lätt sprider sig på daghem, i förskolor och på skolor. Och då är det inte bara de andra barnen som utsätts för smittorisk utan också personalen.

— Just nu är pressen på daghemmen och förskolorna också annars så stor att man skulle önska att personalen skulle skonas från alla överloppssjukdomar och kunna vara på jobb, säger Karlsson.

”Tänk på barnens bästa”

Inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken i Åbo strävar man efter att hålla alla daghemmen öppna under julhelgen. Men om situationen förvärras och personalen inte räcker till, kommer alla enheter inte att kunna vara öppna.   

— Jag uppmanar föräldrar att tänka på barnens bästa. För det första: Om man är trött och hängig så orkar man inte delta i verksamheten. Då är det ingen idé att komma till dagis. För det andra: Om personalen insjuknar måste vikarier tas in och personal från andra enheter måste rycka in. För barnen betyder det här att de inte har tillgång till ”sina” trygga vuxna på daghemmet.

Det här gäller

Om barnet inte verkar friskt kan daghemspersonalen uppmana föräldrar att vända om hem vid daghemsdörren på morgonen. Men personalen har inte sjukvårdsutbildning och det hör inte till personalens uppgifter att avgöra hur sjukt ett barn är.

Om daghemspersonalen anser att det inte är ändamålsenligt för barnet att vara på dagis kontaktas föräldrarna och personalen kan skriva ett intyg på att barnet har skickats hem.

Åbo stads direktiv till barnfamiljer är att barn vars flunsasymtom klart håller på att ge vika, inte har feber och inte just heller hosta eller snuva och vars coronatest är negativt, kan återvända till daghem, förskolor och skolor.

Daghem, förskolor och skolor har inte rätt att begära intyg på att ett coronatest är negativt

Viktigt att också barn coronatestas

Åbo eskalerar smittspridningen. Enligt Åbo stads smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi har människor i alla åldrar testat positivt för corona i Åbo och enligt henne är det viktigt att även barn som uppvisar symptom på corona testas.

— Till och med spädbarn har visat sig bära på viruset, säger Peltoniemi.

En kvinna med munskyddKim Lund
Jutta Peltoniemi. Foto: Kim Lund

I vilket skede små barn ska testas för corona finns det ändå inga enhetliga direktiv om. Enligt Peltoniemi måste man överväga test från fall till fall. Småbarn kan ha rinnande näsor i flera veckor och det säger sig självt att barnet inte då kan testas varje dag för corona.

— Barn under tre år har vanligtvis färre kontakter med andra människor än lite äldre barn och därför kan man kanske dra den slutsatsen att sannolikheten för att ett yngre barn skulle ha smittats är lite mindre än hos ett äldre barn.

— Men min åsikt är att barn som uppvisar symtom på corona ska testas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter