Aktivt vårdsamarbete mellan Österbotten och svenska Västerbotten – nu har man ett gemensamt ambulansflyg

Kvarkenregionen kryllar av gränsöverskridande samarbeten. Ett gemensamt hamnbolag, ambulansflygplan, en satellit som snart introduceras och utredningen om en fast förbindelse mellan Vasa och Umeå är bara ett axplock av dessa.
För ett par veckor presenterade Svenskt ambulansflyg och Vasa centralsjukhus ett nytt och modernt gemensam ambulansflygplan.
Svenskt Ambulansflyg sköter ambulansflygen i hela Sverige och har varit operativa i norra Sverige sedan den 15 november.
Flygplanet kommer också att transportera patienter över Kvarken mellan Umeå och Vasa.
På grund av pandemin har ambulansflygplanet ännu inte kunnat operera som planerat.
— Samarbetet fungerar säkert bra när vi kommer till skott igen, men Vasa flygplats har så dåliga öppettider just nu så det är ingen enkel process. Så samarbete ligger för tillfället på is, men när flygplatsen öppnar igen så återupptar vi säkert allt som tidigare, säger Peter Nieminen, chefsöverläkare, vid Vasa sjukvårdsdistrikt.
Nieminen är öppen för mer gränsöverskridande samarbete inom vården.
— Det vore säkert jättebra, och det finns säkert en sådan önskan på båda sidor. Problemet är att finska skattepengar förs till Sverige, så i så fall måste man hitta en lösning så båda sidor gynnas.
Legitimeringen skiljer sig
Läkare är ett yrke som kräver legitimation. Det innebär att endast legitimerade, yrkesutbildade personer får vara verksamma inom yrket. Legitimeringen skiljer sig dock en aning mellan Sverige och Finland.
Svenska studerande behöver göra aderton månader allmän tjänstgöring för att få sin legitimation. I Vasa har vi i nästan två år haft platser så att praktiken kan göras här i stället för att köa länge för att få en plats i Sverige, säger Nieminen.
Att Umeå har ett universitetssjukhus är något som kan gynna även finländska patienter. Speciellt eftersom det, trots att havet skiljer Umeå och Vasa åt, är det geografiskt närmaste universitetssjukhuset.
— Normalt ger man vård i Vasa för blodproppar i hjärnan, men i vissa fall är det möjligt att mekaniskt gå in och plocka ut den. Men det görs endast vid universitetssjukhus. I sådana fall är varje minut viktig för utfallet, eftersom hjärnceller dör. Genom flyga patienten till Umeå sparar man mycket tid jämfört med att åka till Tammerfors universitetssjukhus med ambulans, säger Nieminen.
Gemensamt hamnbolag
Snart har sex år förflutit sedan Vasa stad och Umeå kommun slog ihop sina hamnbolag till ett gemensamt bolag under namnet Kvarken Ports.
Bolagen slogs ihop på grund av en lagändring som innebar att hamnarna inte längre fick fungera som kommunala affärsverk.
Umeå hamn är en av de största hamnarna i norra Skandinavien med en årlig godsvolym på ungefär 2,4 miljoner ton, medan Vasa hamn är mindre och har en årlig godsvolym på 1,1-1,6 miljoner ton.
— Vi jobbar på och har grupper som planerar gemensamma strategier, den nya färjan har intensifierat samarbetet och vi försöker förbättra det även på ett bredare plan, säger Tomas Häyry, Vasas stadsdirektör.
Vad menar du med samarbete på ett bredare plan?
— Det kan vara till exempel kompetensförsörjning, logistik och turism. Ja, allt möjligt, säger Häyry.
Trots att hamnbolaget har mer än fem år på nacken har resultaten sällan varit ekonomiskt positiva. Det oroar dock inte Häyry i nuläget.
— Vasa och Umeå investerar på bägge sidor. Hamnarna är nödvändig infrastruktur, på samma sätt som till exempel vägar, och man kan inte förvänta sig att de ska betala igen sig direkt utan på lång sikt, säger han.
Gemensamt fokus på rymden
Kvarken-Sat är en gemensam satellit som finländska och svenska högskolor och forskningsinstitut tillsammans har planerat inom ramen för samarbetsprojektet Kvarken Space Eco.
Kvarken-Satkommer att vara den första egna satelliten i Kvarkenområdet. Dess registrerade ägare kommer att vara Vasa universitet, och satelliten styrs från deras campus på Brändö i Vasa.
Rico Liljedahl/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.