Aktia letar ny lokal i Åbo centrum – är redo att växa inom regionens kapitalförvaltning

Rysslands attack mot Ukraina hade ingen direkt effekt på Aktia säger bankens vd Mikko Ayub till ÅU.
Aktia hade ingen verksamhet i länderna och bankens fonder hade inga investeringar i Ryssland. Några tillväxtfonder har mindre placeringar i Ukraina.
– Indirekta effekter, som stigande energipriser, påverkar förstås hela ekonomin, och vi följer situationen, säger Ayub.
Jyrki Heinonen leder Aktias private banking-avdelning i Åbo. Den betjänar kunder som investerar mer än en halv miljon euro. Heinonen konstaterar att allas uppmärksamhet först gällde själva kriget, därefter började man kika på investeringarna.
– Vi har sett väldigt lite försäljningar, att investerare skulle agerat i panik. Erfarenheten från pandemin är kanske en förklaring. Man förstod att marknaderna brukar återhämta sig, säger han.
Gammalt råd gäller
Hur ska småsparare och -placerare tänka nu?
– Det gamla rådet gäller: ha is i magen. Snabba, felaktiga beslut kan leda till förluster. I onsdags steg tyska börsen med 8 procent, säger Heinonen.
Vill någon spekulera är det en annan sak, säger Ayub.
– Det är som att spela på lotto. Det är nästan säkert att man inte lyckas tajma botten rätt. Som placerare ska man påminna sig själv om vad ens mål med placeringen är och följa den strategin.
Blir det en konstig kontrast att under krig fundera på placeringar?
– Man kan tänka så, säger Ayub. Men situationen är ett bra exempel på hur mycket ekonomin styr i världen. De flesta hoppas att sanktionerna, som främst är ekonomiska, ska styra beteendet i Ryssland så att fred åstadkoms. Så jo, vi tänker på ekonomin och marknaden, men dessa har ju faktiskt en stor påverkan på allt som sker.
Inte investerat i Ryssland
Mikko Ayub säger att Aktia inte investerat i ryska bolagsedan år 2014. Även Ungern finns på listan över länder där man begränsat investeringarna – för att inte tala om länder som Nordkorea och Jemen.
Bedömningen bygger på kriterier som bland annat har med människorättsläget, korruptionen och om hur väl god förvaltning verkställs i länderna. Ayub säger att investerare i allt högre grad efterfrågar ansvarsfullt investerande.
Har placerare frågat hur de kan protestera mot Ryssland med sina investeringar?
– Det jag hört är frågor om huruvida vi har placeringar i Ryssland, men de har alltså sålts för länge sedan.
Fusion ger förvaltningsmuskler
Privatbankiren Heinonen säger att en tydlig trend bland privata investerare är att man mer allmänt efterlyser så kallade påverkansinvesteringar, där tanken är att avkastningen förenas med positiva sociala och miljömässiga effekter.
Heinonen kommer från Taaleris kapitalförvaltning som i fjol köptes av Aktia.
– Taaleri hade en stark bas här i regionen, med bland annat vindkrafts- och bioenergifonder. Nu har vi gått upp i Aktias private banking, och dessutom har vi ju Aktias gamla starka dagliga bankverksamhet i Åbo, säger han om läget nu.
Även småsparare kommer åt en del av Taaleris kapitalförvaltnings gamla fonder som blivit vanliga Aktiafonder.
Dessutom samarbetar Aktia med Taaleri Oyj – alltså bolaget man köpte kapitalförvaltningen av – bland annat om en alternativ bioenergifond med lägre minimiinsats än den normala halvmiljonen.
Inga återöppningar i skärgården
Aktias strategi är nu att vara en förmögenhetsförvaltarbank med både kapitalförvaltning och banking.
– Det är något som bara stora banker kan erbjuda, men hos oss är du inte en av 10 miljoner kunder. Vi vill ge personlig service och erbjuder dessutom hela värdekedjan både på svenska och finska, säger Ayub.
Ni har stängt kontor i skärgården. Tänker ni öppna något av dem igen?
– Nej. Under de sista två åren har många tidigare skeptiker hittat till de digitala tjänsterna. Mina föräldrar som är 80 år har gjort det, och de har dessutom inte vågat gå ut i halkan nu. Jag tror tiden sprungit förbi den gamla tidens bankkontor där man går genom ett vindfång, tar en kölapp och sätter sig för att vänta i en soffa, säger Ayub.
– Men vi träffar nog kunder; på kontoret, på distans, hemma hos dem och när vi besöker företag.

Letar lokal
Aktias private banking-kontor i Åbo hyr nu in sig ovanför en asiatisk restaurang på Köpmansgatan 1, snett över korsningen från det gamla huvudbiblioteket. Där jobbar sju privatbankirer och en placeringsexpert. Man är nu en stark spelare i staden på private banking-sidan efter Nordea, säger Heinonen.
På Universitetsgatan finns Aktias vanliga bankkontor och i Kuppis finns Aktia Livförsäkring.
Nu letar Aktia efter en lämplig byggnad vid eller nära Salutorget för att samla alla möten med kunderna där. Konceptet heter Aktia Studio, och ska enligt Ayub vara uppbyggt för dialog mellan kunden och banken. Han säger att finländaren i dag värdesätter expertis och är redo att betala för den.
– Förr bytte alla till sommardäck själv, men nu köper många den tjänsten. Det samma gäller finansmarknaden. Ingen vet hur framtiden blir, men man vill prata med erfarna personer om risker och om sin plan, och få perspektiv som man själv inte tänkt på.
Heinonen och Ayub säger att Aktias mål är att kapa marknadsandelar i Egentliga Finland och Satakunta, inte minst på private banking-sidan.
– Det här är en välmående region som definitivt kommer att höra till framtidens vinnare. Här kommer vi att satsa, säger Ayub.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.