Äkta mathantverk ska bli lättare att urskilja från falska mathantverksprodukter – ”konsumenten lider av virrvarret”

Ett certifieringssystem för matprodukter som uppfyller kriterierna för mathantverk ska gynna småföretagare.
Det säger Margot Wikström, Projektansvarig för KulTa, Kosthåll med konsumenten i fokus, i ett mejl till ÅU.
För certifieringen har föreningen Mathantverk i Finland Rf fått finansiering från den åboländska gräsrotsföreningen I samma båt rf.
Det här är en efterlängtad nyhet för många småföretagare, som nu tydligt kan utmärka sig bland alla industriella företag som hittills ”ridit på vågen” genom att märka och sälja sina produkter som mathantverk – trots att de inte uppfyller kriterierna för äkta mathantverk.
– I slutändan är det konsumenten som lider av virrvarret, säger Wikström.
Certifieringen kommer lanseras och pilottestas i Åboland.

Lättare för konsumenten
De små mathantverksföretagen, vilka det finns många av i Åboland och hela Egentliga Finland, har inga möjligheter att konkurrera med de stora vare sig marknadsföringsmässigt eller prismässigt.
Genom att certifiera mathantverksprodukter, och tydligt märka det på produkten, blir det i framtiden lättare för konsumenten att hitta rätt, enligt Wikström.
Projektledare för certifieringsprojektet är Eija Lamsijärvi.
Är det verkligen nödvändigt? Undrar nog de inte är så att hantverkaren tar mest stryk av en certifiering. Först går de ju bra då projektet betalar för allt men hur dyrt blir det sen.de flesta certifieringar brukar kosta mellan 300 till 1300 euro per år