Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse för Yli-Viikari

Specialåklagare Mari Mattila yrkar på villkorligt fängelse för Yli-Viikari i en uppmärksammad rättegång som började i Helsingfors tingsrätt på onsdagen.
Yli-Viikari åtalas för grovt missbruk av tjänsteställning, brott mot tjänsteplikt och uppsåtligt brott mot tjänsteplikt. Revisionsverkets tidigare förvaltningschef Mikko Koiranen står åtalad för brott mot tjänsteplikt i samma ärende.
Rättegången fokuserar på ett fem år gammalt avtal med en överinspektör vid revisionsverket. Syftet med avtalet var att bli av med överinspektören som enligt Yli-Viikari inte gjorde skäl för sin lön.
Överinspektören erbjöds ett fallskärmsavtal där han lyfte full lön i fem månader och därefter fick 48 procent av lönen i 20 månaders tid utan arbets- och närvaroplikt åren 2016-2018.
Kostade över 80 000 euro
Trots denna uppgörelse fortgick överinspektörens tjänsteförhållande som tidigare och han blev alltså inte uppsagd. Det här arrangemanget kostade skattebetalarna över 80 000 euro, uppger advokat Petteri Sotamaa som representerar Statens revisionsverk i rättshärvan.
— Avtalet är lagstridigt eftersom det slår fast att tjänsteförhållandet fortsätter, men utan arbetsplikt, säger specialåklagare Mari Mattila.
Enligt Yli-Viikari hade tjänstemannen underpresterat och haft svårt att klara av sina arbetsuppgifter en längre tid.
— Vad jag har förstått i diskussioner med hans överordnade har han försummat sin arbetsplikt och inte klarat av att göra revisioner efter 1991, säger Yli-Viikari.
Trots att problemen hade fortgått i 25 år övervägde Statens revisionsverk inte uppsägning eller andra åtgärder för att lösa trasslet.
— Det fanns ingen juridisk grund för uppsägning av personliga skäl eftersom det var svårt att bevisa att hans arbete inte fyllde måttet. Han motsatte sig också ett avtal som hade erbjudit sjukpension, säger Yli-Viikari.
Ville undvika rättsprocesser
Tanken att överinspektören skulle ha fortsatt i sin tjänst till pensionen vid 68-årsålder var enligt Yli-Viikari ”outhärdlig”. Hon hänvisar till en tidigare smärtsam uppsägningsprocess vid revisionsverket som varade i tio år i olika rättsinstanser. Syftet med avtalet var att undvika den typen av segdragna konflikter.
— Statens revisionsverk får ständigt nya lagstadgade uppgifter men inte mer resurser. Det är inte jämlikt att en del anställda jobbar för fullt medan andra lyfter lön för att inte göra sitt jobb. Därför var det angeläget att nå en lösning, säger hon.
Enligt åklagaren borde revisionsverket ha övervägt mjukare metoder såsom arbetshandledning och konsultering av företagshälsovården för att hjälpa överinspektören i sitt jobb.
— Alla mjukare metoder hade redan använts, men de ledde ingen vart. Jag såg det som min skyldighet att föra saken vidare och hitta en mänsklig lösning. Uppgörelsen förhandlades fram i samförstånd, säger Yli-Viikari.
”Billigare för skattebetalarna”
Då åklagaren ställer en direkt fråga om avtalets lagliga grund kan Yli-Viikari inte erinra sig detaljerna. Åklagaren hänvisar likaså till Justitieombudsmannens anmärkning av fallet som slår fast att lagen inte känner till ett tjänsteförhållande utan arbetsplikt. Det ger Yli-Viikaris försvarsadvokat Tuomas Aho inte mycket för.
— Riksdagens justitieombudsman gav en anmärkning, men såg inga straffrättsliga brister i avtalet. Därför är det mycket upprörande att vi nu sitter här i tingsrätten och behandlar det hela som ett civilrättsligt mål, säger Aho.
Enligt Yli-Viikaris försvarsadvokat är åklagarens och advokat Petteri Sotamaas kalkyler om avtalets kostnader bristfälliga.
— Om revisionsverket hade påbörjat en process för att säga upp överinspektören hade det tagit minst 18 månader och kostat revisionsverket nästan 95 000 euro. Det avtal som undertecknades var en billigare lösning för skattebetalarna. Riksdagens revisionsutskott kom fram till samma slutsats, säger Aho.
Helsingfors tingsrätt har reserverat tre dagar för behandlingen av rättsfallet. På måndag följer vittnesmål och nästa onsdag behandlas Yli-Viikaris användning av revisionsverkets flygpoäng för privata resor.
Mikael Sjövall/SPT
Detta har hänt
Stormen kring Statens revisionsverk fick sin början i januari.
Iltalehti rapporterade då att Yli-Viikari fått en anmärkning av riksdagens justitieombudsman till följd av att en tjänsteman vid Statens revisionsverk i två års tid hade fått lön för att han inte skulle ägna sig åt tjänsteuppdrag.
Dessutom rapporterade flera medier att Yli-Viikari spenderat stora summor på bland annat frisörstjänster och restaurangbesök. Därtill har hennes resekostnader varit iögonfallande höga.
Kort efter avslöjandena rapporterade medier om hur flera anställda på Statens revisionsverk ansåg att ämbetsverket har försummat sin huvuduppgift att bevaka hur statens finanser sköts.
I början av april beslutade riksdagens kanslikommission att suspendera Yli-Viikari från sin tjänst som generaldirektör för Statens revisionsverk.
Polisen och riksdagens revisionsutskott har därtill utrett frågan.
I juni sade riksdagen upp Yli-Viikari på grund av de uppdagade försummelserna.
I december yrkar åklagaren på villkorligt fängelse för Yli-Viikari för grovt brott mot tjänsteplikt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.