Förflytta dig till innehållet

Åklagaren summerade sin syn på Airiston Helmi-härvan – slutpläderingarna fortsätter i morgon för Melnikovs del

Arkiv/Peter Alexis/Mikael Heinrichs/ÅU
ett bildkollage på en bom, en man och ett sedelknippe
Åklagarsidan summerade sitt mål mot Pavel Melnikov (i mitten) och sju andra åtalade i Airiston Helmi-fallet.

Specialiståklagare Petri Rautio presenterade åklagarsidans syn på hur den komplexa helheten kring bolaget Airiston Helmi och den huvudåtalade Pavel Melnikovs påstådda brottsliga nätverk var uppbyggt.

– Vi erbjöd redan i början av rättegången den nyckel som behövs för att man ska kunna slå fast var oegentligheterna skett. Tabellerna i de olika kalkylbladen är oerhört noggranna och minutiösa, men det har varit svårt att försvara sig mot motpartens lögnaktiga totalnekanden, sade Rautio i rätten.

Åklagaren: Melnikov bakom besluten

Den påstådda ekonomiska brottsligheten har enligt åklagaren varit uppbyggd enligt motsvarande organisationsscheman i olika länder och kompletterats med noggranna reseanvisningar, datasäkerhetsanvisningar, kodspråk och användandet av militära gradbeteckningar.

– Melnikov har utövat högsta beslutanderätt gällande verksamheten i Finland och han har tillåtit sina övriga bolag att fungera som täckmantel för verksamheten i Finland. Melnikovs försvar har nekat anklagelserna genom att åtminstone symboliskt föra över skulden på en annan medlem i organisationen, menar åklagaren.

Åklagaren anser sig ha visat att hela systemet byggt upp väldigt systematiskt, medlemmarna har valts ut utgående från deras personliga egenskaper och vetskapen om hur organisationen fungerar har funnits hos flera av de åtalade.

– Dessutom har verksamheten pågått i över tio års tid och den finländska organisationen var tillräckligt omfattande för att man ska kunna tala om organiserad brottslighet. Den grupp som letts av Melnikov är en del av en större kriminell grupp med bas i S:t Petersburg, sade åklagaren.

Penningtvättsmisstankarna lades ner redan 2022

Förundersökningen om misstänkt grov penningtvätt lades ner av Centralkriminalpolisen redan i april 2022 efter att CKP då fåt besked från ryska myndigheter att det inte finns någon misstanke om att de pengar som beslagtogs under det uppmärksammade tillslaget mot Airiston Helmis fastigheter hösten 2018 skulle härstamma från olaglig verksamhet.

LÄS OCKSÅ

I och med att den biten av helheten föll bort, har åklagarsidan haft svårare att hävda sitt påstående om kulissverksamhet i Finland.

Åklagaren påpekade flera gånger att Airiston Helmis hierarki och struktur inte på något vis påminner om ett vanligt civilföretags och att det ingenstans i den korrespondens som ingår i bevismaterialet talas om ärenden som hänför sig till Melnikovs påstådda huvudsakliga affärsverksamhet inom vvs-branschen.

Enligt åklagaren har verksamheten i Finland övervakats minutiöst av Melnikov och hans representanter.

Problematiskt att två åtalade inte alls hörts

Att två av de åtalade personerna som påstås vara i ”smart guy”-ställning, det vill säga insatta i verksamhetens verkliga karaktär och i praktiken med blankofullmakt, inte alls hörts i samband med vare sig förundersökningen eller rättegången är en brist som påtalats flera gånger av de olika försvarsadvokaterna.

Den påstådda ”smart guy” som i korrespondensen använder sig av aliaset ”Bugskin”, nekade via sitt ombud att han skulle ha haft någon ledande position i företaget, förutom under en kort period på cirka sex månader då han till pappers var antecknad som Airiston Helmis styrelsemedlem.

Airiston Helmi-företagets försvarsadvokat påpekade bland annat flera av de felaktiga eller tolkningsbara översättningarna där termer förväxlats och deras verkliga innebörd inte motsvarar åklagarens påståenden.

– Företaget har idkat helt vanlig affärsverksamhet och det har inte varit något konstigt i företagets bokföring.

De tre åtalade som bott i Pargas, ”gårdskarlen”, ”städerskan” och ”hjälpredan”, som är gårdskarlens bror, misstänks alla haft tillgång till en stor del av de dokument som presenterats och vara bättre införstådda än de påstått.

Hjälpredans roll i helheten är ändå minimal, eftersom han i åtalet påstås ha fått svarta löner för omkring 27 000 euro, där den ekonomiska nyttan varit drygt 7 300 euro. Småpengar sett till helheten.

Kraven kvarstår

Totalt åtta personer står åtalade för grovt skattebedrägeri eller medhjälp till grovt skattebedrägeri, skattebedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt arbetspensionsförsäkringsavgiftsbedrägeri.

Kraven på en 5 års fängelsedom för Melnikov, 4 år och 2 månader för ”Bugskin”, 3 år för gårdskarlen, 2 år och 9 månader för städerskan och 7–8 månader villkorligt för medhjälparen kvarstår. För de tre åtalade som inte har ombud på plats nämndes inget specifikt.

Skatteförvaltningens representant hänvisade också till att de åtalade inte, i enlighet med tidigare rättspraxis, kan neka skuld genom att gömma sig bakom avsiktlig okunskap.

Dom tidigast i april?

Slutpläderingarna fortsätter under tisdagen med gårdskarlens, städerskans och hjälpredans ombud innan det blir Melnikovs försvarsadvokat Kai Kotirantas tur.

Enligt Kotiranta har parterna inte fått någon tydlig indikation om när en dom är att vänta.

– Men jag skulle vara väldig överraskad om det kommer något beslut innan april. Men helt säkert har vi en dom innan semestersäsongen, konstaterar han till ÅU.

Sannolikheten för att någondera parten går vidare till hovrätten är stor, oberoende av utgången.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter