Åklagaren gick hårt åt Melnikov om meddelanden och kodspråk – frågorna fortsätter på tisdag morgon

Då Pavel Melnikov tillfrågades om varför han och företaget Airiston Helmi köpte så många öar i skärgården, förklarade han att han det handlat om att ha alternativ. Dessutom fanns tanken om att det var en investering som i något skede skulle säljas vidare som ett fullt operativt turismföretag.
– Jag ville ha bryggor i flera riktningar så att det ska vara så enkelt som möjligt att ta i land oberoende av väder och vind. På öarna vill man också ha bekvämligheter, berättade Melnikov.
– Öar vid grunt vatten intresserade inte, eftersom de samlar mera blågröna alger och det luktar. De kala öarna längre ut intresserade inte heller, men just de här öarna var vackra och hade bra lägen.
Då han fick frågan om hur mycket han investerat i Finland och den åboländska skärgården landade summan någonstans mellan 10 och 50 miljoner.
– Det var värt varje euro fram till den 12 september 2018 då tillslaget kom. Jag hade många gäster på öarna, affärsmän från Kina och från Ryssland. Jag ville visa dem det ”riktiga Finland” ute i skärgården, sade han och blev till synes rörd.
– Att lägga näten och ta upp dem, göra fisksoppa på färsk fisk. Sedan bada bastu och ta ett dopp i badtunnan… Det var en upplevelse.
Försöker skyffla över skulden på andra
Under eftermiddagens lopp byggde Pavel Melnikovs försvar upp en bild, där han lurats av sina underordnade som bland annat påstås ha förfalskat hans underskrifter.
Melnikov sade sig inte känna till detaljerna i det praktiska och dotterbolaget Suomen Saaristomatkailu som grundades för att driva den påstådda turismverksamheten. Det var ”fixarnas” projekt att sköta, men han medger att det kändes logiskt att skilja åt fastighetsbolaget Airiston Helmi och turismbolaget.
De här huvudsakliga ”fixarna” var sammanlagt tre till antalet. Åtminstone en av de här så kallade ”smart guys”, en kvinnlig företrädare till de två som står som medåtalade i fallet, påstod Melnikov dessutom att hade förfalskat hans underskrift i flera dokument, vilket klarnade för honom först i samband med förundersökningen.
Israelisk utrustning
Under eftermiddagen bjöds det också på förklaringar om avlyssningsutrustningen, signalstöraren, hårt krypterade USB-minnen och Blackberrytelefonerna som beslagtogs.
– Utrustningen var något som ett israeliskt säkerhetsföretag sålde till mig då jag nämnde att jag också har verksamhet inom säkerhetsbranschen i Ryssland. Det var fixarna som såg till att de kom till Säckilot och installerade dem. Men jag tror inte de använts en gång, eftersom sådana inte behövs i Finland.
Någon entydig och exakt tidslinje för när vilken person agerat i ”smart guy”-rollen kunde Melnikov inte riktigt ge, eftersom åtminstone tre personer arbetat med de uppgifterna överlappande i den finländska organisationen.
Pensionsfonden i kassaskåpet
De omkring tre miljoner euro som polisen konfiskerade ur kassaskåpet på ön Säckilot var enligt Melnikov hans ”pensionsfond”.
– Det är ett relativt begrepp om det är en stor summa eller inte, men jag litar inte på banker eller på rubeln efter flera kriser. Pengarna är helt lagligt lyfta i bankomater, antingen av mig eller av medhjälpare och det är inget konstigt med det. Någon bokföring på hur mycket kontanter det fanns i kassaskåpet hade jag inte, jag var mest intresserad om det rymdes mera pengar in där.
– Det var ett slags pensionsfond. Då man ser vad som hänt i världen så vet jag att jag hade rätt i att inte lita på bankerna eller på rubeln.
”Majoren” och ”Kommendanten”
Ett återkommande tema i Melnikovs narrativ visade sig vara de olika smeknamnen för personer i hans organisation, där han själv går under benämningen ”chefen” eller ”19”, vilket han påstår att hör ihop med att det var hans tröjnummer då han spelade fotboll som yngre.
Namn som ”majoren” och ”kommendanten”, ”papegojor” och ”elefanter” dök också upp i de meddelanden som åklagarsidan presenterade i de e-post- och direktmeddelanden som presenterades.
Meddelandena som lyftes fram var skickade mellan Melnikov och hans underordnade i Finland och i Lettland åren 2013–2018.
I ett av meddelandena nämndes ”smutsiga sim-kort”, i ett annat ett hemligt protokoll som den påstådda ”flickan” i Finlandsorganisationen skulle skicka till Melnikov.
På frågorna om de meddelandena kunde Melnikov inte ge några klara svar.
Rättegången fortsätter under tisdagen då man fortsättningsvis hör Melnikov.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.