Förflytta dig till innehållet

ÅKG Palästra värd för hundratals finlandssvenska gymnaster – "Hoppas på stor publik"

Gymnastiserande damer

Truppen Stella är ÅKG Palästras äldsta. Foto: Fredrik Häggman.


Den 12 maj intar cirka 350 unga gymnaster från hela Svenskfinland Lietohallen i Lundo, när ÅKG Palästra står värd för Finlandssvenska mästerskapen i estetisk truppgymnastik (FSGM).
– Det här är det största evenemanget inom just truppgymnastik i Svenskfinland, berättar tränarna Emma Björklund och Nora Hermansson. Båda har varit med under lång tid, först som deltagare och sedan som tränare.
– Jag har hållit på med gymnastik sedan förskolan och nu är jag 23. Du får räkna ihop hur många mästerskap det blir, säger Björklund med ett skratt.

Emma Björklund och Nora Hermansson. Foto: Fredrik Häggman.


FSGM arrangeras årligen och värdskapet roterar inom Svenskfinland – i fjol tävlades det i Kristinestad. ÅKG Palästra arrangerade senast mästerskapet år 2012.
Tävlingarna riktar sig till barn och ungdomar i åldrarna 6–18 och sammanlagt 31 gymnastiktrupper deltar.
Det finns två kategorier: truppgymnastik och ”jumpajippo”. Jumpajippo är en tävlingsklass för de yngre, där alla får medalj.
ÅKG Palästras grupp Stella för 14–16-åringar är den äldsta som Björklund och Hermansson tränar och målsättningen är klar.
– Stellaflickorna tog guld i fjol så ribban är högt ställd. De har redan tävlat under våren och tävlingsvanan borde sitta.
Förberedelserna började redan förra våren och har intensifierats under årets lopp.
– I en så här liten förening är alla engagerade. Vi är ungefär 35 truppgymnaster i Palästra, och är i och med det en av de mindre finlandssvenska föreningarna, säger Björklund.
Vad är det bästa med att arrangera FSGM?
– Alla möten man har och att se att det faktiskt blir ett mästerskap, säger Björklund
– Sen blir själva tävlingsdagen förstås den verkliga höjdpunkten, menar Hermansson.
Tävlingsformen truppgymnastik går ut på att utföra synkroniserade, akrobatiska dansprogram. Domarna sätter i bedömningen fokus på sånt som hopp, balans, teknik och uttryck.
– Nytt är också att man får pris för bästa koreografi, vilket är en ganska arbetskrävande del av truppgymnastiken.
Björklund och Hermansson beskriver truppgymnastiken som en publiksport och hoppas på att många tar sig ut till Lietohallen den 12 maj.
– Man behöver inte veta allt om hur prestationerna bedöms för att tycka att det är en visuell och vacker gren att se på, förklarar Björklund.
”Siktar på guld igen”

I nedre raden: Frida Saaristo, Elena Höglund, Tilde Åminne. I övre raden: Lilian Finch, Fannie Hietanen och Cindy Henriksson. Foto: Fredrik Häggman


Frida Saaristo, Elena Höglund, Tilde Åminne, Lilian Finch, Fannie Hietanen och Cindy Henriksson har varit med i ÅKG Palästra olika länge. Alla ser fram emot årets tävlingar på hemmaplan.
– Det är en speciell stämning och gemenskap då man tävlar inom Svenskfinland, tycker Henriksson som tillsammans med Hietanen hör till den äldsta gruppen Stella.
– Vi fick guld i fjol och hoppas förstås på guld i år igen, säger de.
För Finch och Åminne som tävlar med 10–12-åringar i gruppen Aurora är det första gången som medaljer står på spel.
– Det gör det extra spännande, säger Finch.
Saaristo och Höglund är med i 6–8-åringarnas grupp Estelle och tävlar därför i kategorin jumpajippo där alla får medalj.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter