Åkeri i Hangö får tänka om när strejken drabbat hemhamnen – skickar bilar till Tyskland för att hämta last

Strejken i hamnarna har stora följder för familjeföretaget Wickman Transport i Hangö som i huvudsak sysslar med livsmedelstransporter.
Dödläget i hamnen på grund av strejken har tvingat transportbolaget till nya rutiner för att leveranserna ska kunna skötas.
– Strejken påverkar oss radikalt. Till all lycka står vi inte med alla 30 bilar på gården, säger vd Sebastian Wickman .
Företaget sköter transporterna så gott det går.
– Vi kan leverera. Men vi måste skicka våra bilar och chaufförer till hamnarna i Sverige, Estland och Tyskland för att plocka upp frakterna eftersom fartyg har lossat lasten där och inte i Finland på grund av strejkerna. I Sverige har vi också mött upp tyska bilar och bytt last med dem. Men alla chaufförer tycker inte om att sitta till exempel två dygn på färjan till Tyskland. Det passar inte alla.

Eftersom också importen av råvaror till fabriker i Finland lider av strejken har man varit tvungen att tänka om även där.
– Det kommer in råvaror till hamnen i Hangö som lagras där och som vi hämtar och levererar till fabrikerna när det behövs. Men nu lastar inte hamnpersonalen råvarorna så det sköts på annat sätt. Man får vara lite påhittig.
Att organisera om arbetet medför mycket längre dagar också på kontoret.
– Å andra sidan börjar det nästan gå på rutin i och med att det är tredje gången i år. Men det är oroväckande. Vi vill inte lära oss göra det här på rutin. Vi vill se att det här landet styrs på ett vettigt sätt. Vi har inte råd med dessa politiska strejker i Finland.

Ekonomiskt är omorganiseringarna hos Wickman transport närmast ett plåster på såret.
– Det här orsakar skada för alla. Det skulle vara bättre om vi körde på som normalt.
Därför hoppas han på en snabb lösning.
– Man får hoppas att dessa två veckor räcker till. Förlusterna blir större ju längre det går. Det här är redan för mycket. Lyssnar man på våra chaufförer så tycker de att det räcker nu.
Själv väljer han att vara neutral och lite försiktig utåt sett.
– Det finns ju två sidor av konflikten, båda har sina poänger. Men så här fungerar demokratin. Man väljer i fria val vem som ska styra och sedan är det bara att godta det. Men det är inte alla som förstår det.
Wickman tycker att strejkerna ger en dålig bild av Finland.
– Man skäms lite för sitt land. På grund av dessa strejker bildas en negativ bild av landets stabilitet på arbetsmarknaden.
Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT:s stuvare och en del av hamn- och depåpersonal deltar tillsammans med Industriförbundet, den offentliga sektorns och välfärdsområdenas fackförbund JHL, Elektrikerförbundet, Byggnadsförbundet och servicefacket PAM i en politiska strejk som pågå från 11 till 24 mars.
På torsdagen var isbrytarna dominerande i Hangö hamn. Det enda lastfartyget vid kaj var Hafnia Sea.
Normalt har Hangö ett trettiotal fartygsanlöp i veckan, antalet per dag varierar.
Hangö Hamns vd Anders Ahlvik påpekar att hamnen även nu är öppen 24/7 och hela hamnens personal jobbar normalt.
– Men då stuveriföretagens olika personalgrupper strejkar leder det till att lasthanteringen står stilla. Endast Polentrafiken rullar på i nästan normal ordning.
Ahlvik säger att strejkens ekonomiska inverkan ses när konflikten är förbi.
– Finland, Finlands ekonomi, företagen och befolkningen är de stora förlorarna. Vårt lands trovärdighet ute på marknaden tar stryk av dessa handlingar och följderna kan bli långvariga. Hangö är en liten kugge i detta hjul.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.