Åker i Kasnäs blev solpark – företagare ser positivt på att investera i solpaneler trots lägre elpriser

I sommar har det dykt upp en solpark på en åker vid kanten av Kasnäsvägen.
Kasnäsbon Petri Järvinen och hans kollegor på bolaget Sun kWh har låtit bygga en solpark på över en halv hektar.
– Vi fick idén att bygga parken efter att jag själv installerade solpaneler på mitt tak. Jag och några andra företagare hade liknande tankar och vi ville prova bygga lite större.
Elpriserna var höga i vintras. Företagaren och guldsmeden Petri Järvinen befarade att elräkningen för hans smyckesfabrik skulle gå upp till 6 000 euro, men då fick han en idé.
– Jag bestämde mig för att installera solpaneler på min fabriks tak. Det var ju en stor engångssumma, men allt har fungerat väldigt bra.
Järvinen säger att solpanelerna står för 80 procent av fabrikens elförbrukning per år.

– Det känns bra att investera i grön energi och att Finland blir mer självförsörjande. Solenergi har dessutom en viss image, säger Järvinen.
Solparken som bolaget lät bygga i vintras består av 920 panelenheter. Den har en toppeffekt på 500 kWp och på årsnivå producerar panelerna 500 000 kilowattimmar. Elen som produceras säljs vidare till Åbo Energi.
Parken är belägen på en åker och nästa sommar kommer får att kunna beta i solparken. Först måste man ändå skydda tekniken eftersom det ligger elsladdar på marken.
– I sommar har vi själva klippt gräset vid solpanelerna, men nästa sommar får fåren sköta det. Fårens ägare har sagt att panelerna samtidigt fungerar som en skuggig viloplats för fåren.
Ser positivt på att investera i solenergi trots osäkerhet
Järvinen påpekar att elpriserna är låga just nu, men säger att det ändå överlag känns som en god idé att investera i förnybar energi.
– Om det är lönsamt återstår att se eftersom det bestäms av de framtida priserna. En grundregel är att det är en bra investering om den på åtta till tio år betalar tillbaka sig, säger Järvinen.
Under en period på 20 eller 30 år kan priserna variera från år till år, påpekar han. Det är många som är miljömedvetna och är intresserade av grön energi, vilket Järvinen säger att kan komma att ha en positiv inverkan på lönsamheten.
– Men det återstår att se. Det är samma sak som att man skulle fråga hur snabbt någon kan bli miljonär på börsen.
Rekommenderar solpaneler för privatpersoner
För en privatperson lönar det sig att investera i solpaneler, säger Järvinen. Då får man själv använda elen utan att betala för överföringen.
– Anlitar man en expert som monterar panelerna, kommer man alltid att vinna. Det är elförsäljningen som däremot kommer med sina risker.
Järvinen säger att han själv kör elbil och till största delen tankar bilen med el från sitt tak eller från solparken.
– Om elen kostar fyra cent per kilowattimme blir priset på en resa till Helsingfors några euro.
Långa leveranstider drar ut på tiden
Järvinen säger att största delen av responsen han har fått har varit positiv och att många verkar vara intresserade av solenergi.
– Jag brukar skapa videor på TikTok och där kommenterar vissa att det inte är lönsamt att investera i solpaneler. Kommentarerna kommer in särskilt då elpriset rör sig runt noll.
Järvinen nämner långa leveranstider som en utmaning som har dragit ut på tiden. Att koppla panelerna till elnätet tog lång tid och innebar att han med sina kollegor gick miste om intäkter.
– Man kan inte ge överföringsbolagen och panelförsäljarna fulla poäng. Solparksprojekten är väldigt stora investeringar och då är det höga förväntningar på att allt löper som planerat.
Järvinen säger att han som företagare ändå kan förstå situationen. Många ville ha solpaneler då elpriserna var höga. Han säger att handeln överhettades och det innebar att många nog sålde mer än vad de nu kan leverera.
Solparker byggs på Kimitoön
På Kimitoön finns flera solparker. Järvinen säger att det är en bra plats för att bygga parker och att ett datorprogram som räknar ut lönsamheten likaså tyder på det.
– Här i Kasnäs har det dock inte regnat ordentligt på tre veckor. Det är trevligt med tanke på solindustrin, men inte för naturens del, säger Järvinen, som hoppas på lite regn.
På vissa områden på Kimitoön tål uppkopplingarna till elnätet inte stora mängder el, vilket kan innebära en begränsande faktor för investering i stora solparker, påpekar Järvinen. Elnätet i Kasnäs tål däremot större mängder eftersom man tagit i beaktande fiskförädlingen i byn.
För tillfället är ett stort projekt på gång i Dalsbruk. Järvinen är delägare i bolaget som bygger en solpark på två hektar på Dalsbruks Fabriks tak. Solparken, som ska producera två miljoner kilowattimmar på årsnivå, ska vara färdig i slutet av sommaren.
Korrigering 2.8 kl 10:31: I den ursprungliga texten stod det att panelerna i Kasnäs har en toppeffekt på 500 000 kWp. Det korrekta är 500 kWp.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.