Akademisk festkonsert för att fira ÅA:s 100 år utlovar inte bara socker utan också chili


Otto Lindén, Ulf Långbacka och Hanna Nyberg medverkar i ÅA:s festkonsert den 28 oktober. Foto: Peter Alexis
Omkring hundra sångare och sextio musiker medverkar i Akademisk festkonsert, som uppmärksammar Åbo Akademis hundraårsjubileum, i Konserthuset i Åbo söndag den 28 oktober klockan 16.
Förutom studentkörerna Florakören och Brahe Djäknar medverkar också studentkören Pedavoces från Vasa samt Akademiska orkestern.
Ulf Långbacka, som dirigerar under konserten tillsammans med Sauli Huhtala och Maria Timoshenko, har tonsatt den jubileumskantat som avslutar konserten.
– Temat för ”Undrans mosaik” är undrandet, tänkandet och sinnet. Dels har jag utgått från gamla källor som Aristoteles, Vergilius och Nietzsche, dels har forskare som i dag är verksamma vid olika fakulteter vid Åbo Akademi bidragit med texter om vad människan är ur deras synvinkel.
Människan, celler och organisation
Forskarna är Diana Toivola, biträdande professor i biologi, som utgår från cellen, Nina Kivinen, akademilektor i organisation och ledning, som skriver utgående från organisationstänkande, Salla Tuori, biträdande professor i genusvetenskap, och Michael Uljens, professor i pedagogik.
Hanna Nyberg, styrelseordförande för Florakören, säger att det har varit en annorlunda och fin upplevelse för kören att öva in jubileumskantaten.
– Visst är den krävande, men det håller kören aktiv. Här finns många olika inslag som inte är traditionell körmusik.
Ljudlandskap och improvisation
Ulf Långbacka säger att körerna delvis får improvisera.
– Körerna bidrar till att skapa ljudlandskap med dissonanta harmonier.
Vad betyder det?
– Fräna ackord. Det blir lite chili och inte bara socker.
Otto Lindén, styrelseordförande för Brahe Djäknar, säger att kantaten är annorlunda jämfört med vad kören har gjort tidigare.
– Det här är väldigt modern musik och inte traditionell manskörsmusik. Å andra sidan är vi ju vana vid Uffes egna kompositioner, så steget är inte så långt.
Långbacka säger att han har använt sig av elektroniska syntljud och samplat in effekter av vatten och fåglar.
– De flimrar snabbt förbi, men är viktiga ingredienser.

Otto Lindén från Brahe Djäknar, Hanna Nyberg från Florakören och dirigenten Ulf Långbacka ska bland annat framföra Långbackas jubileumskantat. Foto: Peter Alexis
Åbo Akademis hundra år i musik
Konsertens program knyter ihop ÅA:s 100 år.
Långbacka har samlat musik som har komponerats av människor som har varit verksamma inom Åbo Akademis musikliv.
Här finns musik av Otto Andersson, forskare och dirigent för Akademiska orkestern på 1920-talet, Akademiska orkesterns första dirigent Alfred Andérssen och John Rosas, som dirigerade Brahe Djäknar och Akademiska orkestern under åren 1937–55.
Också verk av Gottfrid Gräsbeck, som dirigerade såväl de båda Åbokörerna som Akademiska orkestern under åren 1955–1990 finns med.
– Han har ju haft en enorm betydelse i att utveckla ensemblerna. Speciellt körerna växte så mycket under hans tid, säger Långbacka.
Ett färskt verk, ”Jag vill vara havet”, för sopran och orkester med text av Jarl Hemmer av Akademiska orkesterns dirigent Sauli Huhtala finns också med.
”Jordens sång” uruppfördes för hundra år sedan
Jean Sibelius ”Jordens sång” från 1918 som uruppfördes för hundra år sedan då Åbo Akademi invigdes uppförs också nu.
– Det var med den som ÅA:s musikaliska verksamhet började, säger Hanna Nyberg.
Alla tre är glada över att studentkören Pedavoces från Vasa är med den här gången, även om det är krävande att öva på flera håll. Långbacka har lett en del övningar i Vasa. Lördagen före konserten övar man tillsammans i Åbo.
– Det känns naturligt att alla tre körer är med när vi firar Akademins hundra år, säger Nyberg.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.