Åk Föli-buss till Kurjenrahka i sommar


Kurjenrahka nationalpark ligger bara ungefär 35 kilometer norr om Åbo, men många Åbobor har aldrig besökt parken. Det är något Forststyrelsen och Åbo regiontrafik, Föli, hoppas ändra på med nya busslinjer till parken.
Busslinjerna är testrutter som kommer gå dagligen mellan 4 juni och 12 augusti.
− Om rutten är populär och alla inblandade är nöjda med försöket, kommer vi ha rutten även nästa sommar. Kanske med en tidigare start på våren, och rutter längre in på hösten, säger Lauri Jorasmaa, planeringschef för Föli.
Ändhållplatsen för busslinjerna är nationalparkens huvudsakliga parkeringsplats. Här ska det under sommaren byggas Kurjenrahkas port, som blir den officiella ingången till den tjugoåriga nationalparken.
Från parkeringsplatsen är det cirka 700 meter till Kurjenpesä, en naturstuga med en utställning om nationalparken.
Vid stugan finns också en områdeskarta, torrtoaletter samt ett kokskjul. Här börjar två rundslingor: 2 kilometer långa Karpalopolku och den 6 kilometer långa leden runt sjön Savojärvi.

Tovull trivs på myrmarker. Foto: Andrea Wiklund
Besökssiffrorna stiger
Enligt Henrik Jansson, Forststyrelsens områdeschef, har besöksantalet i nationalparken ökat de senaste åren, och siffrorna fortsätter stiga. Rundslingan kring Savojärvi är för tillfället parkens populäraste led.
− Turismen ökar hela tiden, man märker av allt flera engelskspråkiga här. Man kan ha stadssemester i Åbo och ta en dagstur hit för att uppleva den finska naturen. Vi hoppas också att Föli-försöket ska hjälpa flera Åbobor att hitta till nationalparken.
Förra året hade nationalparken 73 800 besökare. Ökat besöksantal medför nya utmaningar: besökarna borde fördelas jämnare över de olika lederna och lockas till andra leder än den mest populära kring sjön för att den inte ska överbelastas.
Parkering har tidigare varit ett problem, men den nya parkeringsplatsen har tillsammans med Föli-försöket åtgärdat det.
Serviceutbudet i nationalparken utökas också under sommaren. Samtidigt betonar Jansson att naturen i parken måste bevaras.
Bussar till Kurjenrahka nationalpark avgår under sommaren från hållplats T9 vid Åbo salutorg. På vardagar går det fem rutter tur och retur, på lördagar och helgdagar tio rutter. Rutterna går ungefär mellan klockan 8 och 19. Tidtabeller hittas på Fölis webbplats.

Kurjenrahkalederna är en del av Kuhankuono-friluftslederna, som omfattar över 300 kilometer vandringsleder inom och utanför nationalparken. Foto: Andrea Wiklund
Rik flora och fauna i Kurjenrahka
En vandring i nationalparken bjuder på varierande vyer.
Naturen i Kurjenrahka nationalpark domineras av myrmarker, som man tar sig över längs spångar. Ett feltramp kan medföra genomvåta strumpor och skor.
Myrarna är främst högmossar, med både torra och våta partier. På myrarna växer exempelvis dvärgbjörk, ljung, tuvull och skvattram.

Skvattram, som hör till familjen ljungväxter, sägs hålla mygg borta om man gnider sig med växten. Foto: Andrea Wiklund
Myren Kurjenrahka är Egentliga Finlands största, med en yta på cirka 20 km².
Runt myrarna växer tall- och granskog, som erbjuder skugga från den brännande solen över myrmarkerna.
Här hörs vinden susa i trädtopparna. I nationalparken ligger också Pukkipalo urskog med stora, gamla träd. Det finns också sjöar, av vilka den största är Savojärvi.

Fönsterlav. Foto: Andrea Wiklund
Nationalparken bjuder också på ett varierande djurliv. Ett flertal olika fågelarter häckar i nationalparken, vissa är sällsynta i Egentliga Finland, så som dalripa.
Det finns också gott om fjärliar och skalbaggar i parken, även vissa utrotningshotade.
I skogarna lever flygekorrar och det bor även lodjur i parken. Ett utterpar lever i Savojärvi, och över hela parken finns det gott om älgar, vitsvanshjortar och rådjur.
I nationalparken finns även Kuhankuono gränssten, som varit en gränspunkt i över 600 år. Idag är Kuhankuono gränsröse för kommunerna Åbo, Aura, Masku, Virmo, Nousis, Pöytis och Rusko.
Källa: utinaturen.fi
Kurjenrahka nationalpark
- Inrättad 1998
- Areal 29 km²
- Geografiskt indelad i tre delar: Kurjenrahkas och Lammenrahkas högmossar, Vajosuomyren med randskogar samt Laidassuo, Lakjärvenrahka och Pukkipalo med myr- och urskogsområde.
- Lederna underhålls av Forststyrelsens naturtjänster.
- Källa: utinaturen.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.