Airiston Helmi-rättegången: Vittnen hade svårt att minnas detaljer – men en helikopterlandning på båtramp glömmer man sällan

Airiston Helmi-rättegången fortsatte under onsdagen med vittnesmål av två estniska tidigare anställda och fyra vittnen från olika Pargasföretag. Företagen har konsulterat, byggt hus, anlagt bryggor och underhållit samt byggt om båtar för Airiston Helmis och den huvudmisstänkte Pavel Melnikovs räkning.
LÄS OCKSÅ
De två estniska byggarbetarna berättade om att de rekryterats åren 2011 respektive 2012 via halvbekanta landsmän som sedan tidigare jobbat för Airiston Helmi. Båda vittnade om att de under den första tiden de arbetade i Finland fick sin lön utbetald i kontanter, men senare till ett konto. Den andre byggarbetaren hade i och för sig jobbat för Airiston Helmi bara i några månaders tid under hösten 2012.
På åklagarsidans fråga om alla skatteförpliktelser sköttes i samband med löneutbetalningarna konstaterade mannen som arbetat för företaget en längre tid att han antog att allt sköttes enligt alla konstens regler.
– För mig var det viktigaste att lönen betalades ut i tid.

Då åklagaren och skattemyndighetens tjänsteman presenterade kalkylblad där det förekom olika stora eurosummor, oftast i storleksordningen 3 000–5 000 euro som enligt tabellen skulle ha betalats ut månadsvis i kontanter, nekade båda männen att de skulle ha tagit emot sådana.
– Vi hade en timlön på 7–8 euro och rapporterade våra timmar oftast till ”gårdskarlen” som sedan skickade informationen vidare till den som skötte om utbetalningarna.
Båda männen kände tre av de åtalade som figurerar i mindre roller i hela härvan, men någon av Melnikovs så kallade ”smart guys” kände ingendera till.
Vittnesmål och förhör skiljde sig åt
Männen hade hörts i samband med förundersökningen år 2018 och deras vittnesmål skiljde sig aningen från det de berättat för drygt fem år sedan.
Bland annat vittnade männen om att det var en ”ung kvinna” som betalade deras lön i kontanter under den första tiden, medan de i förundersökningen nämnt en av de misstänkta som varit bosatta i Pargas en längre tid som lönekurir.
– Jag kände inte kvinnan, så därför nämnde jag bara mannen i förundersökningen. Jag måste ha förstått frågan fel då. Det är svårt att minnas i detalj.
Enligt tabellen som visades skulle mannen som jobbat längre för Airiston Helmi fått sammanlagt drygt 50 000 euro utbetalt i kontanter och den andra mannen omkring 17 000 i kontanter, men det nekade båda bestämt.
”Han var väldigt detaljintresserad”
Den första av Pargasföretagarna som kallats som vittne hade via sitt dåvarande företag haft flera arbetsuppdrag för Airiston Helmi och Pavel Melnikov personligen. Det här var under åren 2008–2015 och handlade om den omtvistade lyxvillan i Airisto Sandviken, fyra byggnader samt strandbastur på Säckilot, en stuga på ön Nevamo strax intill samt den stora villan i Ybbersnäs som blev något av en symbol för den stora myndighetsinsatsen hösten 2018.

Från Airiston Helmis sida var det alltid någon av Melnikovs ”smart guys” som skötte avtalsförhandlingarna, men enligt företagaren skulle besluten alltid välsignas av Melnikov.
– Något av objekten beställdes också direkt av Melnikov. Vi fick senare frågan av ”adjutanterna” om extra arbeten och planeringen kunde betalas av andra företag än Airiston Helmi, vilket vi efter att ha konsulterat vår bokförare gick med på.
Åklagaren presenterade i det här skedet material från förundersökningen, där fakturorna var utställda på företaget Fortune Bonds Holdings Ltd, ett av Melnikovs företag i Hong Kong.
Företagaren berättade att han nu som då diskuterat olika detaljer i de olika byggnaderna med Melnikov personligen och att han verkade väldigt detaljintresserad.
– Han var väldigt noggrann med var bastun placerades och hur huvudsovrummet skulle se ut. Han ville ha öppna spisar, stora fönster och hade många synpunkter på vvs-lösningarna. Han funderade alltid på hur helheten skulle fungera bäst med tanke på honom som användare.
Absolut inte för militärt bruk
Melnikovs försvarsadvokat Kai Kotiranta frågade om företagaren reagerade på något särskilt i byggena eller Melnikovs önskemål, till exempel som att objekten skulle byggas för militärt bruk.
– Absolut inte något militärt i alla fall. Jag försökte säga till honom att byggnaderna inte precis följer finländsk standardmodell och att de kan bli svårsålda i framtiden. Men han planerade enligt eget huvud.
– Byggandet verkade vara litet som en hobby för honom. Han tyckte om att kolla hur byggena framskridit och han hade helt klart pengar för sin hobby.
Då åklagarsidan igen plockade fram en tabell med misstänkta svarta kontantbetalningar till Pargasföretagaren på knappa 540 000 euro under åren 2008–2015 nekade företagaren att han skulle ha tagit emot sådana utbetalningar.
Att uppdragen var en bra affär för Pargasföretaget nekade han däremot inte.
Båtar plockades isär och ihop igen
En annan företagare från Pargas som via sitt företag främst arbetat med Airiston Helmis båtar och med tekniska lösningar i byggnaderna vittnade i liknande drag om hur verksamheten sett ut under åren 2010–2015.
Här har fakturor gått till Airiston Helmi, men också skatteparadisbolagen Goldwin Management och Long Sky Group, för arbeten utförda på Tingskär, Lilla Segellot, Hepokari och i Prostvik. Men enligt företagaren sköttes all betaltrafik mot faktura. Kontanter förekom inte.
– Med Melnikov talade vi mycket om skärgården och han ville ha rekommendationer på olika lösningar och om de lämpade sig för skärgårdsförhållanden eller inte. Han var intresserad av turism och den unika skärgården, jag fick uppfattningen att han byggde de här ställena så att skulle kunna ta kunder och vänner hit.
Då försvarsmaktens tidigare båtar, som den andra företagarens bolag byggt om för nöjesbruk, kom till tals, berättade han att företaget plockade ut allt i båtarna och gjorde om hela inredningen.
– Vi byggde hytter, kabyss och bekväma utrymmen i båtarna.
Företagaren berättade också att deras uppdrag sakta började minska kring 2014–2015 då en ny person tagit över som ”smart guy”.
En helikopterlandning av rang
En av företagarens anställda som också kallats som vittne berättade också om att han skickat rapporter om utförda uppdrag till Airiston Helmis e-postadress för att de skulle kvitteras för fakturering. Svaren skrevs av flera olika personer.
– Då båtarna skulle byggas om ville Melnikov ha det bästa som pengar kunde köpa. Jag var en gång med då Melnikov landade med helikopter på rampen i fören, berättade han.
Den anställda vittnade också om nöjesresor som han gjort tillsammans med sin chef samt Melnikov och hans följe.
– Vi var två-tre gånger över till Stockholm och Visby via Mariehamn. Det var som semesterresor, Melnikov var väldigt intresserad av kyrkor och historia.
Alla som vittnade i rätten under onsdagen, frånsett de två estniska byggarbetarna, vittnade under ed att de inte tagit emot kontantbetalningar av vare sig Melnikov eller Airiston Helmi.
Rättegången fortsätter på måndag och tisdag med de sista vittnesmålen medan onsdagen är reservdag. Slutpläderingarna flyttades fram med en dag till tisdagen den 30 och onsdagen den 31 januari.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.