Åhörare kallades för ”kärring” i offentligt kommundokument på Kökar

Det EU-stödda energiprojektet Local Res fortsätter vara kontroversiellt på Kökar. Meningen är att solpaneler, batterier, smarta styrsystem, solpaneler, värmepumpar, vindkraftverk och så kallade värmelager ska generera ett årligt överskott till kommunen på 30 000 euro.
Men då måste företaget dras igång. På grund av fullmäktigeledamoten och Åländsk demokrati-medlemmen Thomas Dahlgréns motstånd är projektet redan två månader försenat, som en konsekvens av Dahlgréns överklaganden till domstol och upprepade besvär över formaliafel i kommunens hantering av ärendet.
Det har till dags dato kostat Kökar 30 000 euro i uteblivna intäkter. Ett helt års överskott har alltså ätits upp av kommunkonflikten – än så länge.
– Det är så att vi förlorar pengar varje månad projektet fördröjs, säger Kökars kommundirektör Johan Rothberg till Nyan.
– Siffran jag har hört handlar om att det blir 15 000 euro sämre för kommunen för varje månad som vi inte får det klart.
Rothberg säger att han som kommundirektör inte kan ha en åsikt om politiska tvister men säger att det är illa att de kostar Kökar pengar.
– Jag tycker att det är tråkigt att man inte kan acceptera att fullmäktiges majoritet har åsikten att det ska genomföras.
”Pengar till spillo”
Dahlgrén har upprepade gånger beslagit Kökar kommun med att skicka ut kallelser i fel tid, har pekat på att fel person stått för kallelserna och anfört att personer som deltagit i de olika besluten varit jäviga. De olika turerna har lett till ett verkställighetsförbud från domstolen och tvingat fram flera omtag med nya beslut. Alltsammans processer som varit kostsamma för kommunen.
– Bara juristkostnaderna ligger på mellan 5 000 och 10 000 euro, säger Rothberg.
– Det är väldigt mycket pengar som går till spillo på det här sättet och folk är nog ganska upprörda på Kökar.
Vice ordförande i fullmäktige, Gunnar Sundström, håller med Rothberg.
– Det är åt helvete faktiskt, men Dahlgrén har väl en uppriktig tro att han gör något gott för kommunen, säger han till Nyan.
– Men det är nog något som gått rejält fel med det här. Nu måste vi komma framåt bara.
Försöken att komma framåt har dock lett till nya konflikter. Det senaste bråket, hett omdiskuterat på Facebook, handlar om en bilaga till kommunfullmäktiges beslut i förra veckan att gå vidare med projektet. Thomas Dahlgrén lämnade efter det mötet in en skriftlig reservation till beslutet, handskriven på en utskrift av ett tal han hållit under kvällen.
På papperet har han också antecknat namnen på alla – även åhörare – som närvarat under sammanträdet. En av åhörarna, Kökarbon Catrin Finneman, benämns dock ”Kärring Finneman”.
– Det tyckte jag inte alls var trevligt, jag har faktiskt ett förnamn, kommenterar Catrin Finneman till Nyan.
Thomas Dahlgrén själv har dock en förklaring till det ovänliga epitetet:
– Det var min ”möteskladdlapp” och på den skrev jag vilka som var där. Bland annat Kent Finnemans kärring, jag tittade runt salen och skrev bara det. Han var också där, men jag kom inte ihåg vad hon hette. Nu råkade ”kärring” komma före Finneman bara.
Så du använde ordet ”kärring” som en synonym till ”hustru” eller ”käresta”?
– Javisst. Inte menade jag något illa med det över huvud taget.
”Han hade ju kunnat skriva ’fru Finneman'”
Dahlgrén beklagar också att lappen som blev till offentlig handling blev så nedkladdad. Han hävdar att det var ordförande och vice ordförande som propsade på att han skulle lämna in en skriftlig reservation omedelbart, samma kväll.
– Så jag visade dem lappen och undrade om den dög och de sa ja. Det är väl de som godkände papperet som ska ställas till svars om det är något problem med det.
Gunnar Sandström å sin sida säger att en reservation måste lämnas in i samband med justeringen. Och Catrin Finneman, slutligen, tvivlar på Dahlgréns förklaring till ordet ”kärring”.
– Så kan man ju säga om man vill snacka sig ur det hela, säger hon till Nyan.
– Han hade ju faktiskt kunnat skriva ”fru Finneman” då direkt. Eller Kents fru.
Michael Hancock
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.