Ägarbolag går till domstol – vill inte betala stora böter för förfallna hus i Åbo

Två trähuslängor och ett par mindre hus på adresserna Slottsgatan 71 och Slottsgatan 73 har förfallit i åratal.
Trähusen, byggda på 1800-talet i empire- och nyrenässansstil, är skyddade i stadsplanen och anses vara kulturhistoriskt värdefulla.
I förhoppning att få fart på fastighetsägaren har Åbo stads nämnd för fastighets- och byggnadsärenden bestämt att ägaren ska betala böter på 84 000 euro för negligeringen av byggnaderna. Dessutom ålade staden ett tilläggsvite på 75 000 euro om en renovering inte inleds.
Fastigheterna ägs av bostadsbolagen As Oy Linnankatu 71 och As Oy Linnankatu 73.
Ägarna har nu vänt sig till Åbo förvaltningsdomstol och krävt att böterna ogiltigförklaras. Orsaken är att nämndens vice ordförande Jarmo Rosenlöf (SDP) skulle varit jävig, eftersom han också sitter i bostadsbolaget YH Kodit:s styrelse. YH Kodit har varit inblandad i en rättsprocess med de två andra bostadsbolagen om priset på en grannfastighet.
Ägarna till de förfallna husen säger också att bygget av en parkeringshall i närheten under åren 2017–2020 har skadat grunden på husen, och därför har en renovering inte kunnat inledas.
Coronapandemin har också försvårat planeringen av renoveringen.
Det är Vasabon Jari Hirviniemi som tidigare har varit i kontakt med Åbo stad å bostadsbolagens vägnar. Hirviniemi har tidigare figurerat i offentligheten som styrelseordförande för bolaget PSJ Holding med intressen på de berörda adresserna.
Hirviniemi har i tidigare svaromål uppgett att det finns planer för de berörda husen, bland annat att de ska byggas om för bland annat inkvartering och restaurang. Han har sagt att han aldrig fått svar av Åbo stad angående bygglovsförfrågan.
Stadens byggtillsyn nekar till det, och säger att det inte finns några hinder för att inleda renoveringar.
Jarmo Rosenlöf anser i sin tur att det inte finns en jävssituation. Han satt i både bostadsbolaget styrelse och nämnden när det första beslutet om böter fattades, men han satt inte längre i nämnden när det andra beslutet fattades i september.
Dessutom visste han inte om bostadsbolagens rättsliga process.
Han skriver också i sitt svar att även om domstolen anser honom jävig så tycker han inte att hans närvaro påverkade besluten, som fattades enhälligt i nämnden.
Nämnden beslöt i går att svara till förvaltningsdomstolen att de anser att allting gått rätt till från stadens sida.
Detta har hänt
Redan år 2019 anmärkte nämnden för fastighets- och byggnadsärenden på husens skick. Anmärkningarna ledde inte till aktivitet från ägaren.
I maj år 2020 beslöt nämnden om hot om vite. Om de förfallna husen inte renoveras inom utsatt tid tvingas ägaren till böter.
I september 2021 beslöt nämnden om att döma böterna på totalt 84 000 euro till betalning.
Dessutom beslöt nämnden om att utfärda ett nytt hot om vite på 75 000 euro och därtill löpande 5000 euro per månad varje månad som renoveringen inte har inletts. Böterna förfaller till betalning om inga renoveringsåtgärder vidtagits inom sex månader.
Nämnden beslöt även att polisen informeras om beslutet. Nämnden anser att fastighetsägarens negligerande av kraven på renovering inte kan anses som en liten förseelse och att det finns orsak att väcka åtal.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.