Affärskontakten i Estland ser Wrede i bolagets styrelse inom en snar framtid – ”Jag kan stiga åt sidan om det behövs och då kan Georg ta över”

Om Folkhälsans förra vd Georg Henrik Wrede har hållit sig under radar den senaste veckan har hans affärspartner i Estland en helt annan metod. Swen Uusjärv , styrelseordförande för det estniska bolaget United Pre.IPO.Capital AS, berättar öppet sin version av det som har hänt.
Uusjärv är dock van att vara i hetluften. I Estland har han tidigare via en uppgörelse med åklagaren dömts för ekonomiska oegentligheter till 200 timmars samhällstjänst och 20 000 euro i böter. Själv påstår han i en intervju med Svenska Yle att han inte har gjort någonting kriminellt.
Uusjärv har själv tagit kontakt med finlandssvenska medier.
– Orsaken till att jag vill vara öppen med allt är att jag vill sluta strida och fortsätta samarbeta. Jag vill rädda Folkhälsans ägares pengar.
När han ringer upp ÅU har han precis avslutat en annan intervju. Han föreslår att samtalet spelas in. Jag frågar vad hans företag sysslar med men han börjar hellre med att berätta om vad han kallar för bakgrunden till samarbetet med Folkhälsan, eller mer uppenbart Wrede.
Folkhälsan kom med i september med Wredes investering på 250 000 euro. Idén var att bygga upp ett gemensamt företag där det estniska bolaget erbjuder projektledarskap och Folkhälsan är med som finansierande partner.
– Tillsammans skulle vi bygga upp en liten fond som Folkhälsan skulle använda för att öka avkastningen på sina investeringar, säger Uusjärv.
Den första kontakten med Folkhälsan togs enligt Uusjärv för nästan två år sedan när hans bolag utförde mäklartjänster för företag som ville bli uppköpta. Man hjälpte bland annat ett stort estniskt vårdbolag att hitta en köpare. Då kontaktade man också Folkhälsan.
– Georg Henrik Wrede var intresserad av det. Det var 2022. Då började vi fundera på olika lösningar för att öka Folkhälsans intäkter. Folkhälsan har en dålig situation. Deras tillgångar brinner upp. Avkastningen är cirka 3 procent och inflationen 7 procent. Georg var väldigt oroad över situationen och funderade på hur man skulle kunna öka intäkterna. Orsaken till att vi bildade det gemensamma bolaget är att Folkhälsan själv inte vill hantera aktiviteter som har med riktig business att göra. De sitter på tillgångar på i huvudsak den finska börsen. Deras portfölj är en liten tickande bomb, säger Uusjärv.
Gjorde analys och rapport
Enligt Uusjärv beställde Folkhälsan i juni 2023 en analys av olika typer av förmögenhetsförvaltning.
– Vi levererade cirka 60 sidor djup och detaljerad analys över vilka nya åtgärder Folkhälsan borde vidta. Vi hade fem personer på det jobbet som tog nästan ett halvt år. Tyvärr var det ingen i förvaltningsnämnden som ville se på det. De vill inte eftersom situationen är bekväm för dem. De sitter på pengar som inte är deras egna. De borde stöda tillväxt av sina tillgångar, inte minst med tanke på sina 1 700 anställda, säger Uusjärv.
Uusjärv säger att det ordnades ett möte angående rapporten den 12 januari.
– Då var tanken att vi skulle prata om de olika lösningarna. Men man ville inte lyssna, för då skulle man vara tvungen att göra någonting annat och någonting mer än vad man gör nu. Först var det meningen att vi skulle åka till Finland och hålla en presentation. Men sedan kom vi överens om att hålla mötet digitalt. Vi väntade tre timmar på att mötet skulle börja. När de tre timmarna hade gått fick vi veta att Georg inte längre var chef för Folkhälsan. Georg bestraffades för att han tog upp problemen som Folkhälsan vill sopa under mattan. Det är fel, säger Uusjärv.
Ingen framtid utan Folkhälsan
I ett kontrakt som enligt Uusjärv undertecknades den 5 januari kom man överens om att Folkhälsan ska betala nästa del av investeringen, 750 000 euro.
– Jag tror att Folkhälsan inte gillar det. Men problemet är att de inte vill lyssna till det här projektet alls. Om de inte gör nästa transaktion förlorar vi tillsammans den initiala investeringen på 250 000 euro. Om vi förlorar 250 000 euro av Folkhälsans aktieägares pengar tror jag att det blir en rättssak där det kan bli fråga om skadestånd på två till tre miljoner euro. Nu attackerar man oss i media men jag kan bevisa allt. Jag är inte rädd för någon. Men vi vill inte gå till rätten. Vi vill göra det vi kom överens om, säger Uusjärv.
Enligt Uusjärv finns det ingen framtid för det gemensamma bolaget utan Folkhälsan.
– Vi kan inte fortsätta utan Folkhälsan. Överenskommelsen är att vi sköter projektledningen medan Folkhälsan är vår strategiska partner. Om den enas saknas förstörs projektet. Jag kan stiga åt sidan om man tycker att jag är fel person att leda det gemensamma företaget. Huvudsaken är att vi forstätter jobba mot de mål vi satt upp.
Hur optimistisk är du att samarbetet kan fortsätta utan Wrede?
– Jag är inte så säker på att han inte är med. Han kommer snart att bli medlem i vår styrelse och vara en del av jobbet vi gör. Jag är en stark person och jag kan stiga åt sidan om det behövs. Då kan Georg ta över bolaget.

På fredagen hänvisade Folkhälsans styrelseordförande Siv Sandberg frågorna om fallet Wrede till organisationens skattmästare Marcus Rantala. Han intygar Svenska Yles uppgifter om att Swen Uusjärv sökte upp Sandberg i Åbo i tisdags.
– Det stämmer att han sökte upp henne trots budet att all kommunikation går via våra juridiska experter i Tallinn.
Har ni bildat er någon uppfattning om det estniska bolaget och vilken är den?
– Våra ekonomiska och juridiska experter utreder det i Tallinn just nu. Utredningens fokus är där.
Uusjärv är väldigt mån om att Folkhälsan ska investera ytterligare 750 000 i bolaget men det kommer enligt Rantala inte att ske.
– Den kommer inte att betalas ut. De ekonomiska och juridiska frågorna utreds i Tallinn.
Då Uusjärv talar om ett avtalat möte den 12 januari som inte blev av, gissar Rantala att Uusjärv hänvisar till förvaltningsnämndens möte.
– Vd:n s beslut vad gäller investeringen återkallades då det inte fyllde Folkhälsans placeringsprinciper eller andra processer samt på grund av att vd:n hade underhållit information. Det estniska bolaget var inte med på mötet.
Behöver Folkhälsan extern hjälp med förmögenhetsförvaltningen?
– Vi anlitar extern expertis hjälp. Vår ekonomidirektör träffar förvaltare helt normalt i sitt arbete. Vi screenar dem noggrant och använder oss bara av trovärdiga aktörer.
Enligt Rantala är det inte ovanligt att Folkhälsan får besök och förslag av företag som vill samarbeta.
– Folkhälsan är en stor och bred organisation med olika verksamhetsformer. Vi är en intressant samarbetspartner. Det är naturligt att många tar kontakt med oss och att vår personal träffar många som vill samarbeta med oss. En organisation kan inte stänga in sig men var och en måste själv bedöma trovärdigheten och realismen i samarbetet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.