Adventure Race-tävling lockar hundratals att springa, paddla och cykla från Stockholm till Åbo


Adventure Race. Foto: Eric Pütsep
I augusti kommer Ålands hav och skärgårdshavet att korsas av ett hundratal uthållighetsidrottare, då Sverige och Finland för första gången på nio år står värd för ett världsserielopp i Adventure Racing.
Adventure Racing, äventyrslopp, handlar om att ta sig en viss sträcka genom vild natur på så kort tid som möjligt.
– Det är tävling och äventyrsupplevelse på samma gång, förklarar svenska Adventure Race-idrottaren Staffan Björklund.
Björklund är tillsammans med åländska entrepenören Christian Ekström, som bland annat driver bryggeriet Stallhagen. Idén uppstod när Björklund deltog i ett Adventure Race i Paraguay och där fick frågan om han själv var intresserad av att hålla i trådarna för ett race på hemmaplan.
– Det krävdes lite betänketid, men jag antog utmaningen. Orsaken till att vi arrangerar loppet just mellan Åbo och Stockholm är att jag som barn spenderat mycket tid i Ålands skärgård.
”Skärgården det mest unika för Sverige och Finland”
Björklund, själv rutinerad racedeltagare, förklarar att man ofta väljer exotiska och vackra platser för loppen.
– Arrangörsländerna brukar vilja visa upp sig, och i min mening är skärgårdsnaturen det mest unika som Sverige och Finland kan erbjuda.
Skärgårdsmiljön bjuder också på flera utmaningar. Till exempel är det här första gången i Adventure Racing-historien som ett hav ska korsas.
– Vanligtvis består loppen av tre tävlingsdiscipliner: löpning, cykling och paddling med kajak. I det här racet ska man också simma och använda sig av så kallade packrafts, uppblåsbara flottar, för att ta sig över havet.

Pressfoto.
Rutten okänd fram tills fyra timmar före start
Starten sker i Stockholm, där deltagarna firas nerför en husvägg vid Brunkebergstorg. Målgången sker vid Åbo slott. Mer får man i det här skedet inte veta om rutten, eftersom den är hemlig ända tills fyra timmar före start.
Till viss del får lagen orientera sig fram själv, men under tävlingens gång måste de stämpla vid vissa givna orienteringskontroller.
– De måste orientera själva, men vi vill ändå styra dem till vissa delar av skärgården, förklarar Björklund.
Kan tävlingen följas av publik?
– Absolut. Starten vid Brunkebergstorg kommer bli spektakulär, och de tävlande kan sedan följas live på internet under resan. Vi har satsat mycket på att göra just den här tävlingen mer publikvänlig än tidigare lopp.
Äventyrarna tävlar i fyramannalag, som måste bestå av en blandning av män och kvinnor.
– 22 lag från 12 olika nationer är anmälda. Av dem är 7–8 hårt satsande och ute efter världsseriepoäng. Ungefär lika många är med för första gången.
De snabbaste väntas ta sig i mål på ungefär tre och ett halvt dygn, de långsamma på upp till sex dygn. Fågelvägen är det cirka 265 kilometer mellan Åbo och Stockholm och deltagarna kommer tillryggalägga över 600 kilometer under loppet.
Vad är tjusningen med Adventure race?
– Det är en personlig resa där man kommer i nära kontakt med naturen. Under 4–6 dygn har man bara kontakt med sina lagkamrater, man går in i ett sorts tyst läge där bara loppet spelar roll. När man sedan kommer i mål är man förstås extremt trött, men samtidigt upplevs alla andra problem som väldigt små.
Nordic Islands Adventure Race arrangeras 12–18 augusti.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.