Adlercreutz vill bli ordförande i SFP – så här kommenterar han splittringen inom partiet efter regeringsbildningen

Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz är en av de som vill ta över SFP:s ordförandeklubba efter Anna-Maja Henriksson, som inte tänker ställa upp för omval.
Riksdagsledamot Otto Andersson ställer också upp i ordförandevalet och riksdagsledamot Henrik Wickström har meddelat att han funderar på att ställa upp.
Vad har du för koppling till Åboland?
– Min fru kommer från S:t Karins och driver nu ett jordbruk på 70 hektar i Pargas där vi har vårt andra hem. Det är en konkret koppling som gör att jag ofta är i trakten. Tyvärr har jag på grund av mitt uppdrag inte tid att hjälpa till så mycket, säger Adlercreutz.
De har även en sommarstuga utanför Hitis.
– Den åboländska skärgården är både kär och bekant för mig.
Du har kritiserat partiet för att vara för toppstyrt. Vad skulle du göra annorlunda?
– Min kritik gällde inte direkt ordförande Henriksson eller ledningen utan att vi som parti tillsammans har varit dåliga på att lyfta upp olika människor och röster.
Enligt Adlercreutz är det speciellt viktigt för ett litet parti att ta vara på alla resurser som finns.
– Om jag blir ordförande är det inte bara min röst som ska höras och inte heller bara riksdagsgruppen. Vi bör bli bättre på att också lyssna på Svenska kvinnoförbundet, Svensk ungdom, de olika kretsordförandena, seniorerna och de lokalt aktiva. Genom att föra en aktiv diskussion kan vi överbrygga klyftor i partiet.
För Adlercreutz är det viktigt att partiet driver frågor för hela landet.
– Det kan till exempel vara effektivt om jag, som inte kommer från Pargas, påpekar vikten av att sköta om vägarna eftersom betongindustrin är viktig för hela landet. Då är det tydligt att man inte driver ett egenintresse för att man är lokalpolitiker, utan för att frågan är verkligt viktig. Det handlar igen om att jobba så effektivt som möjligt eftersom att vi är ett litet parti.
Olika roller
Partiets medverkan i regeringen har skapat splittring. Hur skulle du jobba för att ena partiet?
– Att lyssna på olika röster inom partier är viktig för att överbrygga klyftor.
– Vi har haft olika roll i olika regeringar. I den förra var vi partiet som lyfte upp ekonomin och sysselsättningen, för det var inte en prioritet för de andra partierna. I den här regeringen lyfter vi till exempel upp liberala värderingar och internationella avtal. Omställningen att ta en annan roll är jobbig och den kunde vi ha skött bättre.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.