Åbovarvets framgång gynnar hela Finland – i Åbo finns en överraskande bransch som drar nytta av nya fartygsbyggen

Det är inte bara Åbo och Egentliga Finland som vinner på att det går bra för Åbovarvet. Varvet har underleverantörer i 112 kommuner i Finland och den sysselsättande effekten i enskilda kommuner kan ha en avgörande betydelse.
Det visar en färsk undersökning som Brahe-centret vid Åbo universitet har gjort på uppdrag av Åbo stad och Meyer Turku. Av de enskilda kommunerna sysselsätter varvet och dess leverantörsföretag direkt och indirekt klart flest Åbobor, men från Egentliga Finland steg också S:t Karins, Reso, Lundo och Nådendal till tio i topp
Omsättningen har ökat med nästan tio procent på tre år
År 2021 anlitade varvet 935 inhemska underleverantörer och 388 utländska. Bland dem finns företag av alla de slag, säger specialforskare Tapio Karvonen vid Åbo universitet.
– Det finns mikroföretag som levererar varor för några tusentals euro och det finns storföretag som handlar med varor värda tiotals miljoner.
Den sammanlagda omsättningen för varvet och dess direkta leverantörsföretag var cirka 2,1 miljarder euro. Tillväxten under de senaste tre åren var nio procent.
Av de inhemska leverantörsföretagen finns 42 procent i Egentliga Finland och 38 procent i Nyland. Fem procent av företagen uppger att 90 procent av deras omsättning kommer från samarbetet med Åbovarvet, en tredjedel av företagen säger att högst tio procent av omsättningen härstammar från leveranser till varvet.
Värdet på de utländska leveranserna har ökat med ungefär en tredjedel under de senaste tre åren och varvet får leveranser från allt fler länder.
Bland annat har värdet på leveranserna från Storbritannien, Polen och Italien ökat. Flest utländska underleverantörer finns för tillfället i Tyskland.
Hotellnäringen är en av vinnarna
Också branscher som man inte kopplar ihop med skeppsbyggnad och varvsindustrin drar nytta av att Meyer Turkus orderstock växer, säger Tapio Karvonen.
– När leveransen av ett fartyg närmar sig och besättningen och annan personal kommer till Åbo bor de på hotell. I synnerhet under lågsäsong kan ha det stor betydelse och ge ett lyft för hotellnäringen.
I undersökningen framgår också att det råder brist på kunnig arbetskraft hos både underleverantörerna och varvet. Främst saknas det svetsare, elmontörer och elplanerare.
Men det finns inte heller tillräckligt av metallarbetare, projektchefer och arbetsledare. Situationen är bekymmersam, men inte akut, säger Åbovarvets vice vd Tapani Pulli.
– Tillsvidare klarar vi oss, men utvecklingen är oroväckande och bristen på arbetskraft är ett kroniskt problem. Men jag har ändå inte förlorat nattsömnen på grund det.
Några nyckeltal från år 2021.
- 1 894 anställda på Åbovarvet. 50 procent av dem bodde i Åbo, 13 procent i Reso och sju procent i S:t Karins. En procent uppgav sig vara Pargasbor.
- Varvet anlitade underleverantörer i 31 länder. Värdet på de utländska leveranserna uppgick till 390 miljoner euro.
- De inhemska leveranserna var värda 582 miljoner euro.
- 21 procent av de 935 finländska underleverantörerna fanns i Åbo. 13 procent i Helsingfors och tio procent i Vanda.
- Sammanlagt samarbetade varvet med företag i 112 kommuner.
- 71 procent av de 1 328 underleverantörerna var inhemska.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.