Förflytta dig till innehållet

Åbovarvet tar till hårdare tag för att stoppa coronan – ”Ännu kan vi inte andas ut”

Arkiv/Kim Lund
ett skeppsvarv
Från och med måndag börjar Åbovarvet kräva covidintyg av alla underleverantörer som rör sig på varvet.

Från och med den första november ska alla underleverantörer som rör sig på Meyer Turkus varv uppvisa ett covidintyg som visar att de har fått två vaccindoser. Kravet gäller inte den egna personalen.

Redan på onsdag ska Åbo stads coronabuss parkera utanför varvets portar där arbetarna genomgår en hälsokontroll och där de vid behov kan coronatesta sig. Man ger också information om vaccinet och varje onsdag kommer det att ordnas en pop up-vaccinering på varvet.

Åbovarvets egen personal behöver för tillfället inte gå genom hälsokontrollen.

 Det handlar delvis om säkerheten och hälsan för våra arbetare, men också om att coronaviruset inte ska leda till att byggandet av fartygen försenas.

Tapani Mylly informationschef Meyer Turku

För Åbovarvet är hälsokontrollerna och kraven på ett covidintyg välkomna säkerhetsåtgärder som kompletterar varandra, säger informationschef Tapani Mylly.

– Det handlar delvis om säkerheten och hälsan för våra arbetare, men också om att coronaviruset inte ska leda till att byggandet av fartygen försenas på grund av sjukdomsfall eller att folk är i karantän.

en man står vid en åKim Lund
Meyer Turkus informationschef Tapani Mylly är nöjd med varvets preventiva arbete för att stoppa viruset från att sprida sig.

Det är Åbo stad som ansvarar för hälsokontrollerna. Staden har redan tidigare haft ett gott samarbete med varvet och då det har upptäckts nya smittfall har man helt enligt vanlig praxis startat smittspårningen och försatt de som kan ha exponerats för viruset i karantän.

Varvsarbetarna har också haft möjlighet att vaccinera sig i vårdcentralen i Pansio eller på varvet. Fördelen med att man nu finns direkt utanför varvet är att hälsokontrollerna kan göras mer systematiskt, säger smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi.

– Men vi har inte möjlighet att kontrollera alla tusentals personer som rör sig på varvet, utan koncentrerar oss på riskgrupper som uppvisar symptom eller som kommer från Östeuropa och Baltikum där coronaläget är dåligt.

– Tack vare hälsokontrollerna kan vi arbeta preventivt och hindra smittan från att sprida sig på varvsområdet. Skulle vi upptäcka ett större smittkluster på någon del av varvet kan vi noggrannare kontrollera den delen. De här åtgärderna gynnar både varvet och regionen.

Smittfallen har minskat på varvet

Varvet har klarat sig relativt bra utan några större massexponeringar eller omfattande sjukdomsfall, säger Mylly.

– I vintras var vi tvungna att stänga vissa områden av varvet och masstesta alla som hade rört sig där, men vi har hela tiden kunnat fortsätta med produktionen och vi har aldrig varit tvungna att avbryta den helt och hållet.

Utvecklingen har också hela tiden gått mot det bättre. Under de två första veckorna i oktober hade varvet 25 coronafall och 40 personer var i karantän eller sjuka. De senaste två veckorna var siffrorna åtta respektive 13.

– Vi har med våra egna åtgärder lyckats hålla läget under kontroll, men ännu kan vi inte andas ut. Det absolut viktigaste är nu att få vaccinationsgraden tillräckligt hög, säger Mylly.

På Åbovarvet jobbar cirka 4 000 personer dagligen. 1 500 av dem hör till den egna personalen, medan 2 500 kommer utifrån.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter