Åbostiftelse förlorade tvist i rätten – gamla fönster i dåligt skick får inte bytas ut

Fönstren i det gamla skyddade huset Konsulinna i hörnet av Nunnegatan och Tavastgatan i Åbo får inte bytas ut mot fönster med ramar av trä och aluminium.
Det har Åbo förvaltningsdomstol slagit fast.
Stiftelsen Aboa Vetus & Ars Nova vände sig till förvaltningsdomstolen efter att stadens bygg- och tillståndsnämnd hade sagt nej till fönsterbytet i januari i år.
Stiftelsen ville att stadens nej skulle hävas.
”Likadana som de gamla”
Stiftelsen förklarar att den vill byta första våningens nuvarande fönster i sina träramar mot moderna fönster som ser likadana ut som de gamla.
De nuvarande gamla fönstren är i dåligt skick.
Tanken var att byta ut dem mot moderna fönster för bättre isolering. Stiftelsen påpekar också att nya trä–aluminium-fönster skulle hålla längre än fönster med träkarmar.
– De nya fönstren skulle inte förändra byggnadens fasad på något sätt, understryker stiftelsen i sin skrivelse till förvaltningsdomstolen.
Flera argument
– Att fönstren har bytts ut skulle bara gå att upptäcka om någon stod riktigt nära dem och granskade, påpekar stiftelsens ombudsman.
Stiftelsen hade också fler argument på lager.
– De nuvarande fönstren i Konsulinna är inte de ursprungliga. De har förnyats under årens lopp. Också fönstrens storlek och fönsterrutornas antal har förändrats med tiden. Inte ens alla karmar är med andra ord likadana, påpekar den till domstolen.

Men domstolen säger nej ändå. Fönstren får inte bytas ut mot nya.
Förvaltningsdomstolen förkastar också stiftelsens begäran att nämnden ska förrätta en syn vid Konsulinna.
Konsulinnas äldsta delar är från 1831
Förvaltningsdomstolen betonar att Konsulinna, vars tidigaste delar är från 1831, finns i ett kvarter med byggnader som klassas som kulturhistoriskt och byggnadshistoriskt värdefulla.
Det innebär att byggnader inte får rivas eller förändras. Konsulinna har skyddsklass sr-4, vilket är den näst högsta.
– Den här Rettigska tomten har varit bebyggd nästan sedan stadens begynnelse, skriver förvaltningsdomstolen.
Tomten där Konsulinna står finns vid åstranden i stadens mest känsliga historiska miljö. Det här är ett av de få ställen där Engels ursprungliga stadsplan kan skönjas i gatubilden.
– Byggnadens skyddsvärde får inte försvagas eller försämras genom renoverings- eller förändringsarbeten, slår förvaltningsdomstolen fast.
Konsulinna har byggts till och förändrats under åren 1878, 1895 och 1940, men 2023 blir det stopp.
Förvaltningsdomstolens beslut kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen endast om den beviljar besvärsrätt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.