Förflytta dig till innehållet

Åbosjukhus slängde hockeystjärnas tavla i soporna – men ”fel” konstnär sänkte ersättningen radikalt

Arkiv/Adrienne Westerback
Skog
Tavlan föreställde granskog.

En svensk målning från 1978 föreställande en granskog finns i centrum för en tvist som nu har avgjorts i Åbo hovrätt.

Vinnare i hovrätten är en före detta landslagsman i ishockey som i början av 1980-talet var proffs i Sverige.

Samma år som mannen var med och vann SM-guld fick han tavlan i gåva av kommunen för vars hockeylag han spelade.

Cirka 35 år senare, hösten 2016, vårdades en anhörig till mannen på ett sjukhus i Åbo. Den anhöriga önskade ha tavlan i sitt patientrum.

I slutet av året flyttade den anhöriga till en annan vårdanstalt, men tavlan blev kvar på sjukhuset. Tvisten handlar om vad som hände sedan.

Ishockeystjärnan, som i dag är i 70-årsåldern, har uppgett att han frågat efter tavlan redan år 2016, då hans anhöriga önskade få med sig tavlan till den nya vårdanstalten. Mannen hade då fått höra av sjukhuspersonal att tavlan hade slängts i soporna.

Sjukvårdsdistriktet: Tavlan var vår!

Men Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, som är motparten i målet, hävdar att mannen år 2016 muntligen donerat målningen till sjukhuset för att öka den allmänna trivseln.

Tavlan ska då, i väntan på en lämplig plats att hänga upp den på, ha placerats i ett linneförråd. Den glömdes bort och hittades först våren 2018 i samband med en städning.

Det visade sig då att målningen klämts mellan två lådor och skadats illa – varpå den slängdes.

Enligt sjukhusets vittne ska mannen ha begärt att få tillbaka tavlan först sommaren 2018, då den redan slängts.

Vårddistriktet hade tidigare vunnit i tingsrätten

År 2020 avgjorde Egentliga Finlands tingsrätt tvisten till vårddistriktets favör.

Tingsrätten konstaterade visserligen att sjukhusets vittne, som skött antecknandet av både donationen och slängandet av tavlan, inte personligen hört ex-proffset donera tavlan.

Men tingsrätten ansåg att det var osannolikt att anställda vid sjukhuset som vittnet hade talat med skulle ha missförstått att en donation ägt rum.

Tingsrätten trodde även på sjukhusets uppgifter om att tavlan hade funnits där i över 1,5 år innan mannen frågade efter den, vilket stödde påståendet att han faktiskt donerat målningen.

Ishockeystjärnan fick alltså ingen ersättning och dömdes i stället att betala Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts rättegångskostnader på 1 100 euro.

Vändning i hovrätten

Men den domen har Åbo hovrätt alltså nu kullkastat.

Hovrätten menar visserligen att ishockeystjärnans uppgifter om när han första gången frågat efter tavlan är något svajiga.

Men hovrätten anser att kärnfrågan är huruvida sjukhuset har tillräckligt med bevis för att hockeystjärnan faktiskt har donerat målningen.

Hovrätten konstaterar att sjukhusets vittne i sig är trovärdigt, men att problemet är att vittnesmålet om donationen bygger på andrahandsuppgifter.

Hovrätten menar att vårddistriktet som vittne kunde ha använt den person till vilken hockeystjärnan muntligen påstås ha gett sitt donationslöfte, men att sjukvårdsdistriktet inte gjort så.

”Fel” konstnär sänkte värdet på tavlan

Hovrättens dom är att Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt måste ersätta tavlan.

Ersättningen blir dock inte de 2 000 euro som hockeystjärnan krävt, utan endast 200 euro.

Rätten menar nämligen att tavlan inte är målad av konstnären Åsa Eriksson, vilket mannen hävdat, utan av Börje Wassberg, vilket sänker värdet på granlandskapet.

Hovrättens dom innebär även att det är sjukvårdsdistriktet som ska stå för motpartens rättegångskostnader på drygt 1 700 euro.

Domen kan överklagas till högre instans.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter