Förflytta dig till innehållet

Åbos tjänstemän grillades av politikerna – ”Vad gör ni för att unga ska må bättre och vilken gata ska bli stadens huvudgata”

Första delen av måndagens fullmäktigemöte i Åbo dominerades helt av frågetimmen där politikerna i förväg får ställa frågor till staden högsta tjänstemän, som besvarar dem i salen.

Is som har tagits bort från skoltak med yxa och järnspett har lett till ett skadat plåttak och 118 hål och därpå följande vattenskador.

– Vad ska staden göra för att undvika liknande i fortsättningen? undrade SDP:s Henri Toivari , när politikerna i Åbofullmäktige fick ställa frågor till stadens tjänstemän på fullmäktiges frågetimme.

Leevi Luoto , tf lokalitetsdirektör, svarade att det här fallet har skett för länge sedan, och att staden förlitar sig på de försäkringar som staden kräver av entreprenörer.

Åtgärder i skolorna

Också ungas mående var föremål för flera frågor.

Samlingspartiets Olli A. Manni undrade till exempel vilka möjligheter skolorna har att gripa in då elever stör.

– Stämmer det att lärarna inte kan beordra kvarsittning om elevens föräldrar motsätter sig det? Eller att en elev kan säga att mamma har sagt att hen inte behöver springa på gymnastiktimmen, och då kan läraren inte göra något åt det?

En liten grupp av 30 000

Bildningsdirektör Timo Jalonen säger att det finns över 30 000 elever i grundskolan och på andra stadiet i Åbo.

– Det kan vara bra att känna till kontexten, eftersom det handlar om en liten grupp elever som stör.

Han lyfte i sitt svar bland annat fram att ingen tvingas till något på gymnastiktimmarna, eftersom motivation är ett nyckelord för elevernas inlärning.

Jalonen tyckte också att de elever som ändå tar sig till skolan utan att delta i undervisningen ändå visar ett visst initiativ.

– Större oro känner vi för de elever som inte alls kommer till skolan, sade Jalonen och efterlyste åtgärder också på nationell nivå så att skolorna ska kunna svara på situationerna i skolorna ännu bättre.

Flerformsstudier delvis på arbetstid

SDP:s Mari-Elina Koivusalo ville veta vad staden har gjort för att få tillräckligt med personal inom småbarnspedagogiken.

Undervisningsminister Li Andersson , VF, som också är politiker i Åbo stadsfullmäktige replikerade att hon har fått signaler från fältet i Åbo om att det inte är tillåtet att vidareutbilda sig till lärare i småbarnspedagogik genom flerformsutbildning på arbetstid.

Det fick bildningsdirektör Timo Jalonen att lova att de som vidareutbildar sig till lärare i småbarnspedagogik genom flerformsutbildning ska få göra hälften av närundervisningen på arbetstid.

Åstranden är Åbobornas vardagsrum

Sannfinländarnas Mikael Miikkola ville veta vilken av stadens gator som ska anses vara stadens viktigaste gata, eftersom alla städer med självaktning ska ha en sådan.

Stadsmiljödirektör Christina Hovi svarade:

– Åbo är känd för sin åstrand och den har blivit stadsbornas vardagsrum. Här finns mycket som gör att man inte behöver utse någon direkt huvudgata, men om man ändå måste nämna någon gata så blir det kanske Östra Strandgatan, eftersom den är en del av åstrandshelheten.

Skyddsrum bara för större fastigheter

SFP:s Nicke Wulff undrade vad de som bor i egnahemshusområden ska göra om de skulle behöva ta sig till ett skyddsrum.

Kanslichefen Tuomas Heikkinen konstaterade att mindre fastigheter inte behöver ha skyddsrum enligt lagen.

– Räddningsverket kan svara på invånarnas frågor om skyddsrum. Staden har inte investeringsplaner på att bygga fler eller större skyddsrum.

Behövs fler hjärtstartare?

SFP:s Ullla Achrén efterlyste fler defibrillatorer i stadens lokaler.

Tuomas Heikkinen svarade att det finns 86 defibrillatorer runt omkring i stadens verksamhetsställen.

– Sextio av dem finns inom vården och tre finns i samband med ett köpcentrum. Visst kunde man skaffa fler, men i och med vårdreformen måste läget säkert ses över innan man fattar några beslut.

Sammanlagt 24 frågor besvarades av tjänstemännen. Fråga och svar fick ta två minuter, medan en tilläggsfråga och tilläggssvar fick ta högst en minut.

Den långa frågestunden innebar att det egentliga fullmäktigemötet kom i gång först vid 20.30-tiden på måndagskvällen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter