Åbos stadscyklar får en fortsättning – med nya spelregler och kanske till och med elektricitet

Systemet med Åbos stadscyklar kan i framtiden se totalt annorlunda ut jämfört med dagsläget.
Sedan systemet med Föli-fillarit (ung. Föli-hojarna), som i folkmun sedermera döpts till Föllärit, startade 2018 har staden genomgående följt upp processen.
Trots att staden i höstas beslöt att inte utnyttja optionen på tre år med polska företaget Nextbike Polska, har erfarenheterna i det stora hela varit positiva. Orsaken till att kontraktet inte förlängdes hade att göra med tjänsteleverantören och inte med själva systemet.
På måndag föreslås därför stadsstyrelsen besluta om att projektet med stadscyklarna ska få en förlängning. Bland de positiva effekterna nämner direktören för kollektivtrafik vid Åbo stad, Sirpa Korte, bland annat image och folkhälsa.
”De stora fördelarna med stadscykelsystemet är svårt att mäta i pengar, eftersom de kommer i och med kundernas välbefinnande och cyklandets hälsopåverkan samt genom den inverkan cyklarna har på stadens image”, skriver hon i föredragningen.
Utöver det stöder cyklarna målet att Åbo stad ska vara koldioxidneutral 2029.
”Ju mera cyklarna används, desto större är de positiva effekterna.”
Cyklarna kan bli mer än dubbelt fler
Under provperioden, som sträckte sig mellan våren 2018 och våren 2021, har Åboborna haft tillgång till 300 cyklar, fördelat på 41 parkeringsstationer.
Det är relativt lite om man jämför med storstadsområdet Helsingfors-Esbo, som har 3480 cyklar fördelat på 348 stationer, eller med Tammerfors som just nu står i beråd att skaffa 700 cyklar fördelat på 70 stationer.
För den nya konkurrensutsättningen föreslås en större mängd, som motsvarar den som Tammerfors använder sig av. Största orsaken är att cyklarna borde finnas på ett område som täcker 55 procent av invånarna. I Åbo innebär det tio kvadratkilometer.
”Genom att utöka stationsnätverket kan vi märkbart förbättra stadscyklarnas användbarhet”, skriver Korte.
Föredragningen presenterar också alternativet att göra det möjligt att parkera cyklarna var som helst, utan parkeringsstationer, men rekommenderar ändå att parkeringsstationerna hålls kvar i centrum, för att undvika att cyklarna parkeras var som helst.

Att införa elcyklar som en del av stadscykelsystemet skulle vara värt att titta närmare på, enligt Korte. Bland annat Kuopios 250 stadscyklar är elcyklar, och där har cyklarna varit så populära att de som ansvarar för cyklarna inte ens hinner byta batterier i dem.
Batterierna ett problem med elcyklar
Fördelar med elcyklar är att de gör cyklandet snabbare, och kan vara en fördel för de som av någon orsak inte orkar trampa vanliga cyklar.
Däremot orsakar laddningen av elcyklarnas batterier huvudbry, och elcyklar är också sämre på vintern eftersom batterierna inte håller lika länge när det är kallt.
”Det lönar sig att hålla frågan om elcyklar så öppen som möjligt i en konkurrensutsättning”, skriver Korte.

Andra åtgärder som föreslås i föredragningen, med grund i de tre försöksåren, är bland annat att slå ihop cyklarnas kundtjänst så att staden står för hela kundtjänstdelen – inte som nu när staden står för en del och tjänsteleverantören för en annan.
Dessutom tas närbetalning upp som betalningsmöjlighet som borde undersökas.
Enligt förslaget ska stadsstyrelsen befullmäktiga stadsmiljönämnden att besluta om närmare bestämmelser när det gäller stadscykelsystemets slutgiltiga utformning.
Åbos framtida stadscyklar
Enligt föredragningen förslås stadsstyrelsen bestämma:
- att göra stadscykelsystemet i Åbo permanent, året runt.
- att man satsar på användarvänlighet för cyklarna.
- att kontraktslängden med tjänsteleverantören hålls kort (förslagsvis 4+2+2 år) för att lätt kunna anpassa sig till ny teknik.
- att räckvidden för systemet ska vara 55 procent av invånarna.
- att man åtminstone i centrum använder stationer för cyklarna, eftersom det håller stadsbilden snyggare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.