Förflytta dig till innehållet

Åbos riksdagspolitiker anser inte att spårvagnen är statens sak – samma politiker representerar också staden, som hoppas på statliga pengar

kvinna med glasögon och randig topp

Entimmeståget kommer på första plats när en del av regionens sittande riksdagsledamöter i en valdebatt ska rangordna den viktigaste frågan för Egentliga Finland under nästa regeringsperiod.

Det handlar om en valdebatt som i måndags ordnades av Åbo stad, Egentliga Finlands förbund och Åbo universitet.

Av fem alternativ placerar de sittande riksdagsledamöterna Li Andersson , VF, Petteri Orpo , Samlingspartiet, och Eeva-Johanna Eloranta , SDP, projektet Entimmeståget som högsta prioritet.

Anderssons motivering är att den snabba tågförbindelsen omfattar så mycket och förbättrar regionens verksamhetsförutsättningar på flera sätt.

Orpo säger att Entimmeståget handlar om en investering för tiotals år framåt och är ett sätt att få bort transporter från vägarna.

Eloranta konstaterar att Entimmeståget inte kommer att bli verklighet om inte regionen själv prioriterar det.

Att de lyfter upp Entimmeståget överst på sin lista är inte så konstigt, eftersom det är ett gemensamt lobbningsprojekt för väldigt många aktörer i Egentliga Finland.

När det gäller Entimmeståget vill man verkligen dra åt samma håll, trots olika politiska åsikter om annat. Den allmänna sanningen är att Entimmeståget och en snabbare förbindelse till huvudstadsregionen är avgörande för hela regionens framtida verksamhetsförutsättningar och tillväxt.

De sittande riksdagsledamöterna har gjort sin läxa. Här skiljer sig Sannfinländarnas sittande riksdagsledamot Ville Tavio från de andra. På hans lista kommer Entimmeståget först på tredje plats.

Med tanke på att fokus i regionen starkt ligger på Entimmeståget blir deras inställning till ett av Åbo stads kommande jätteprojekt, nämligen spårvagnarna, därför intressantare.

De sitter nämligen också alla tre som lokalpolitiker i Åbo stadsfullmäktige.

När de nu får i uppgift att rangordna vad regionen borde prioritera i nästa regeringsprogram handlar det om en riksdagsvalsdebatt. De agerar alltså som rikspolitiker.

VF:s Li Andersson placerar Åbos spårvagnar på fjärde plats av fem och konstaterar att det är ett viktigt projekt för staden, men inte för staten.

Samlingspartiets Petteri Orpo, som siktar på att bli landets kommande statsminister, placerar Åbos spårvagnsprojekt på femte plats. Han säger att man ännu håller på och räknar på vilka kostnadsfördelar som en spårvagn skulle innebära i förhållande till bussar.

Också SDP:s Eeva-Johanna Eloranta sätter Åbos spårvagn på sista plats i sin prioriteringsordning.

Sannfinländarnas Ville Tavio har spårvagnen på fjärde plats, eftersom han vill ha arbetskraftsinvandring sist. Också han sitter i Åbo stadsfullmäktige och säger att Sannfinländarna inte vill ha någon spårvagn i Åbo. Han anser det vara föråldrad teknologi att dra spår mitt i en stad.

Nu är det långt i från avgjort att Åbo alls får någon spårvagn. Inte heller enskilda politiker har nödvändigtvis slagit fast sin ståndpunkt, utan väntar på de utredningar som ännu görs.

Som rikspolitiker må de vara måttligt intresserade av spårvagnen ur statens synvinkel.

Men ur Åbo stads synvinkel är det helt avgörande att staten bidrar rejält till finansieringen för att projektet ska ha någon som helst chans att bli verklighet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter