Förflytta dig till innehållet

Åbos Minna Arve: Öka inte spänningen mellan olika grupper av Åbobor

Skärmdump från Åbo stads sändning
kvinna i svart tröja mot blå bakgrund, annan kvinna i blå tröja i bakgrunden
Åbo stads borgmästare Minna Arve betonade att alla har ett ansvar för att inte öka eventuella spänningar mellan olika grupper av Åbobor.

Åbos borgmästare Minna Arve riktade en stark vädjan till Åboborna under en nätsänd informationsträff på onsdag morgon med anledning av kriget i Ukraina.

– Jag vädjar starkt till alla Åbobor att inte visa någon som helst form av rasism eller på annat sätt öka spänningarna mellan olika grupper av Åbobor.

Minna Arve betonade också att ingen får låta ett eventuellt eget dåligt mående gå ut över någon annan.

– Vi har många ryssar och ukrainare som bor i Åbo. Vi har till exempel utbytesstuderande och personal i skolor och inom småbarnspedagogiken av många olika nationaliteter. Det är den ryska staten, ledningen och administrationen som är skyldig. De som bor här ska liksom alla andra finländare få stöd i den här svåra situationen.

Åbos borgmästare betonade också att det finns möjlighet att få psykosocialt stöd och samtalsstöd av Åbo stad för den som behöver.

Via stadens webbsida turku.fi hittar man nödvändiga kontaktuppgifter.

Minna Arve tackade också alla Åbobor som hittills har visat sin solidaritet och sitt stöd i den här förfärliga situationen som nu råder i Ukraina.

Stor hjälpvilja i Åbo

– Hjälpviljan bland Åboborna är stor. Det är vi tacksamma för. Många har tagit kontakt och frågat vad staden gör och hur vi konkret hjälper till.

Staden har sedan i måndags avbrutit sitt samarbete med vänstaden S:t Petersburg och också avbrutit övrigt ryskt kultursamarbete.

I samband med Finlandshuset i S:t Petersburg finns ett Åbocentrum, vars verksamhet nu har avbrutits.

Bidrag från de stora städerna

Stadsstyrelsen i Åbo har också godkänt ett bidrag till Ukraina på 150 000 euro och alla de största städerna i Finland koordinerar sin hjälp till Ukraina antingen via den finländska staten eller via Röda Korset, som ser till att hjälpen når fram.

– Tillsammans bidrar de största finländska städerna med omkring en och en halv miljon euro, säger Minna Arve.

Hjälp via etablerade hjälporganisationer

När det gäller hjälpen till Ukraina rekommenderar hon Åboborna att ställa upp som insamlare med sparbössor för Röda Korset eller att ge bidrag via etablerade hjälporganisationer, som just Röda Korset, Unicef, Kyrkans utlandshjälp eller Rädda barnen.

– Genom att ge pengar via etablerade hjälporganisationer når hjälpen fram.

När det gäller flyktingar och asylsökande från Ukraina samarbetar Åbo stad med Röda Korset för att ta emot dem.

– Röda Korset har mottagningscentralen i Pansio och som bäst kartlägger vi möjlighet till nödboenden. Det är dock mycket som är oklart ännu, säger Minna Arve.

Staden har sett över sin beredskap

Borgmästaren säger också att staden har sett över sin beredskap inom olika sektorer, bland annat för att dess verksamhet ska kunna fungera och tryggas också vid exempelvis eventuella IT-störningar.

– Vårt upphandlingsavtal med Teboil har nyligen upphört, så i stadens egna verksamhet är Teboil inte någon samarbetspart längre.

Minna Arve betonar att allt är bra i Åbo.

– Vi tar hand om varandra och om andras oro och ställer upp för vänner och eventuellt släktingar som vi är oroliga för. Vi har det bra, därför kan vi i och som Åbo hjälpa där vi kan och stöda andra.

Som ett tecken på solidaritet kommer Biblioteksbron att vara upplyst i de ukrainska färgerna blått och gult åtminstone hela den här veckan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter