Förflytta dig till innehållet

Åbos information om torgparkeringen blev till mörkläggning


Den informationsstrategi som Åbo stad i tisdags tvingades offentliggöra efter ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen hade inte blivit ett debacle om staden från första början lämnat ut strategin.
Men istället för att agera enligt den transparens som strategin, paradoxalt nog, betonar kom staden att skapa ytterligare misstankar mot ett projekt som redan är ifrågasatt, nämligen parkeringen under Salutorget.
Varför gjorde staden så här? Motiveringen som gavs, när en privatperson 2016 bad om att få strategin, var att kommunikationsbyrån Ground ville hemlighålla den. Det i sin tur motiverades med att strategin innehöll information som var viktig för byråns affärsverksamhet.
Till detta säger alltså HFD, något omskrivet, ”struntprat”. Det finns inget i strategin som kan tolkas som affärshemligheter och, vilket är viktigare, den handlar om ett projekt som är av stor betydelse för staden och dess invånare. Därmed är hemlighetsmakeriet inte motiverat.
Sannolikt fanns det också andra skäl än affärshemligheter för staden att inte lämna ut strategin och de är samtliga kopplade till varför Åbo över huvud taget behöver en kommunikationsbyrå för att sälja förnyelsen av Salutorget.
Vi talar här inte om information i en mer neutral mening, utan om att kontrollera en berättelse kring ett väldigt omstritt projekt.
Här är det första skälet: behovet av en strategi avslöjar att det här är ett projekt som inte säljer sig självt. Och för torgparkeringens kritiker är strategin i sig stöd för teorin att staden inte är ärlig i sin kommunikation om projektet.
Finns det fog för den teorin? Åtminstone finns det formuleringar i informationsstrategin som tydligt visar på stadens dilemma: få motsätter sig att Salutorget förnyas, men på grund av politiska beslut har den förnyelsen nu kedjats till torgparkeringsprojektet som – speciellt nu när torget är uppgrävt om inhägnat – väcker känslor.
Därför står det i strategin att det är ett problem att torgets förnyelse kopplas samman med torgparkeringen; därför är rådet att flytta fokus från torgparkeringen till förnyelsen av Salutorget och till centrum i stort.
De omgivande orsaker som i första taget tvingar staden att anamma en sådan strategi kan ha varit skäl nog för att inte lämna ut dokumentet. En formulering som ”att flytta fokus” är öppet mål för dem som kritiserar staden för att vilseleda.
Det är viktigt att komma ihåg att även om parkeringen under Salutorget är ett privat projekt, finansierat med privata medel – även om det finns omkostnader för staden – så är det, som också framgår av strategin, Åbos rykte som står på spel.
Det här skulle kanske låta som för dramatiskt, om det inte vore för att Åbo har ett rykte – och inte i ordets positiva betydelse – när det handlar om planeringsfrågor och byggprojekt.
Förstå oss rätt. Åbos kommunikationsstrategi för Salutorgets förnyelse är på det hela taget en rätt förutsägbar text.
Det betyder inte att den är omotiverad eller dålig. Det är självklart att ett projekt som påverkar så många Åbobors vardag måste omges av fungerande information, och på så sätt fungerar strategin säkert som ett välkommet styrdokument för staden.
Det kunde stadens tjänstemän ha gjort klart från första början och lämnat ut kommunikationsstrategin. I stället gjorde man det svårare, inte bara för sig själv utan också för de Åbobor som har svårt att veta vad de ska tro om Salutorgets förnyelse.
LÄS OCKSÅ: ”Skydda stadens rykte” och ”flytta fokus från torgparkeringen”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter