Åbos byggnadstillsyn är en belastning för staden

I flera år har man kunnat ta del av nyheter som gäller byggnadstillsynen i Åbo stad. Det tar tid att åtgärda saker i kommunala organisationer, men för byggnadstillsynen i Åbo stad börjar tiden ta slut.
Problemen kring byggnadstillsynen i Åbo stad har figurerat i media en längre tid. Tidigare denna vecka lyfte Turun Sanomat igen upp problemen kring byggnadstillsynen i Åbo. Åbo stad har varit fåordig då det gäller att presentera lösningar för att komma ur krisen. Det är svårt att definiera situationen på annat sätt än en långvarig kris.
Byggnadstillsynen är en viktig kommunal funktion. Nu och då har det i Finland funnits planer på att flytta byggnadstillsynen till staten. Planerna har avsett att skapa regionala enheter, för att förenhetliga behandlingen och kraven som ställs på byggandet.
Regelverket kring byggandet har blivit allt mer avancerat. Det kunde vara ett steg i rätt riktning att plocka bort byggnadstillsynen från kommunerna och skapa till exempel landskapsbaserade byggnadstillsynsenheter. Mervärdet av lokala byggtillsynsnämnder är i dagens läge litet eller närmast obefintligt.
I Åbo stad har man inte tid att vänta på eventuella reformer. Problemen inom byggnadstillsynen är allvarliga och har pågått allt för länge. Behandlingstiderna för ärenden inom enheten är för långa. Det finns otaliga exempel på extremt långa väntetider. Långa behandlingstider betyder ekonomiska förluster både för kunderna och för staden. Hur är det möjligt att staden inte tar saken på allvar?
När byggnadstillsynen inte fungerar, lider stadens anseende. Skadan som uppstår är enkel att reparera, Åbo ska se till att behandlingstiden inom byggnadstillsynen är acceptabel. Den dåliga image som staden får via en dåligt fungerande byggnadstillsyn har flera negativa effekter.
Flera stora byggnadsprojekt har genomförts i Åbo de senaste åren och många nya planeras. Det här bekräftar att vissa delar av byggnadstillsynen fungerar. Kan problemet inom byggnadstillsynen vara så enkelt att det handlar om brist på personresurser? Om problemet är personalbrist, kan man fråga varför åtgärder inte vidtagits redan för några år sedan?
Om problemen inom byggnadstillsynen hela tiden berott på bristfälliga personresurser, måste blickarna riktas mot verksamhetens och stadens ledning. Enligt uppgifter Turun Sanomat erhållit kan problemen bero på att sektorledningen inte har behövlig kompetens för sina uppgifter. Trots att man är formellt behörig kan man sakna den kompetens som behövs för att leda en verksamhet.
Stadens oförmåga att sätta ordning på byggnadstillsynen leder till att investerare väljer att förverkliga sina projekt i grannkommunerna eller på andra orter i landet. Det här betyder även att Åbo stad själv sätter käppar i hjulet för stadens utveckling. Utöver den imagemässiga skadan förlorar staden skatteintäkter, företag förlorar inkomster och privatpersoners byggplaner fördröjs.
Inte bara behandlingstiderna inom byggnadstillsynen är oacceptabla, även informationen på webben är urusel. Läser man byggnadstillsynens webbsidor på svenska, får man en känsla av att man åkt tidsmaskin till 1900-talet.
Byggnadstillsynens webbsidor på svenska är i högsta grad halvfärdiga och undermåliga. Texterna på de svenskspråkiga sidorna är skrivna på svenska och finska och man hittar också några formuleringar på engelska.
Det torde inte finnas några hinder för att Åbo stad ens skulle försöka agera som en tvåspråkig stad. De enda orsakerna att inte göra det är ovilja eller likgiltighet. Antigen är man en tvåspråkig stad eller så är man inte, man kan inte vara officiellt tvåspråkig i lämpliga delar eller ibland.
För att få fason på behandlingstiderna inom byggnadstillsynen samt för att se till att information finns på stadens språk, kunde de som ansvarar för verksamheten, bekanta sig med barnböckerna om Alfons Åberg. Alfons Åbergs pappa konstaterar: ”Ordning och reda, pengar på fredag”.
Att företagsverksamhet inte kan startas, för att Åbo stad inte klarar av att bevilja bygglov inom en rimlig tid, motsvarar inte det man kan förvänta sig av en av Finlands största städer. Åbo har ambitiösa tillväxt- och klimatmålsättningar. En smidig bygglovsprocess är ett viktigt verktyg för att uppnå dessa mål.
Skulle Åbo stads byggnadstillsyn delta i en talangjaktstävling på TV, skulle man kunna sammanfatta prestationen ungefär så här: Inget vidare, inte vidare.
Ser saken rätt annorlunda. Om man flyttar bort en verksamhet, hur skulle det då ändra på stadens image, eller rättare sagt möjlighet att påverka den. När byggnadstillsynen är i egen regi så finns möjligheter att locka invånare med smidig hantering. Ett bra rykte sprider sig. Problemet ligger sannolikt mer i omstruktureringsproblem som kommunala (och statliga) organisationer har. Det är nästintill omöjligt att flytta på folk och omorganisera så att alla är på en plats som de är mest lämpade för. Regelverk kring dess tjänster och anställningar gör det mycket svårt, och därtill är politiker ovilliga att ta till samarbetsförhandlingar där en del omstrukturering kunde genomföras. Men att flytta en organisation från ex. Åbo stad till staten, inte förbättrar det något problem, det är bara att flytta det längre bort från påverkningsmöjlighet.